29.6.2023. 21:59
0
Američki State Department osudio paljenje Kur'ana pred džamijom u Stockholmu
Sjedinjene Države u četvrtak su saopćile da osuđuju spaljivanje Kur'ana pred džamijom u Švedskoj dan ranije, iako su dodale da izdavanje dozvole za demonstracije podržava slobodu izražavanja i nije odobravanje akcije.

Govoreći na dnevnom brifingu za novinare, portparol State Departmenta Matt Miller kazao je kako Washington vjeruje da su demonstracije stvorile "okruženje straha" koje će uticati na sposobnost muslimana i pripadnika drugih vjerskih manjina da ispoljavaju slobodu vjere, prenosi Reuters.

U glavnom gradu Švedske Stockholmu, osoba identifikovana kao Salwan Momika, iračkog porijekla, pocijepala je i spalila primjerak Kur'ana u srijedu ispred stokholmske džamije u prisustvu policije

Momika, koji je došao ispred stokholmske džamije na trgu Medbargareplatsen, bacio je Kur’an na zemlju ispred džamije, gazio ga, izgovarao uvredljive riječi na račun islama i zapalio ga uprkos reakciji ljudi iz okoline.

Švedska policija kasnije je optužila muškarca za agitaciju protiv etničke ili nacionalne grupe.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.