4.7.2023. 8:43
0
SAD slavi Dan nezavisnosti: Evo zašto je izabran ovaj datum
Sjedinjene Američke Države 4. jula slave Dan nezavisnosti.

Ovo je u SAD-u nacionalni praznik, koji se zna slaviti i više dana zaredom. Obično se slavi s roštiljem, alkoholom, a za kraj noći je rezervisan vatromet, u zavisnosti od toga da li je legalan u saveznoj državi gdje se slavljenici nalaze. 

Inače, 4. juli je najznačajniji datum u historiji SAD-a. Na ovaj dan, 1776. godine, je ratificirana deklaracija o nezavisnosti, dokument koji je odvojio originalnih 13 saveznih država od Ujedinjenog Kraljevstva.

U doba ratifikacije sporazuma, rat za nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva je već uveliko trajao. Počeo je u aprilu 1775. godine, a završio u septembru 1783. godine, i to velikom pobjedom američkih građana. Bili su prva velika nacija koja se u potpunosti odvojila od vlasti britanske monarhije. 

Širom ove države će se danas održati parade. Najpoznatije su svakako u New Yorku, Bostonu, Washingtonu, ali i mnogim drugim manjim gradovima. Treba još spomenuti da se najveće slavlje van SAD-a organizuje već godinama u Danskoj, tačnije u nacionalnom parku Rebild na sjeveru zemlje. 

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.