7.7.2023. 11:37
0
Bh. hadžije tvrde da su "zapele" u Saudijskoj Arabiji: "Dogovor nije ispoštovan"
FOTO: Screenshot
Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u utorak poslijepodne doputovala je prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine, koji se vraćaju u domovinu nakon što su obavili petu islamsku dužnost, hadž, u Mekki, u Saudijskoj Arabiji.

Prve hadžije, njih 285 doputovali su letom iz Džede u Sarajevo, gdje su ih dočekali članovi njihovih porodica, komšije i prijatelji. 

"Dogovor nije ispoštovan"
Međutim, ostatak hadžija je "zapeo" u Saudijskoj Arabiji, navodi Dnevni Avaz.

- Istina je da smo svi planirali svoje obaveze prema poslodavcima, ponijeli novac i lijekove u skladu sa obavijesti organizatora hadža i umre u kojoj je navedeno da je povratak u periodu od 5. do 8. jula, gdje je rečeno da se ostaje 20-ak dana da ne bi bilo kašnjenja u povratku - rekao nam je nezadovoljni hadžija. 

Kako ističe, to nije ispoštovano. 

- Moj let je trebao da bude sutra. Jako loša organizacija. Oni su preuzeli na sebe obaveze uključujući i nesmetan odlazak i povratak, isto kao što smo mi preuzeli obavezu da platimo organizatoru za obavljanje hadža. Kada pitaš vodiča, on je samo zadužen za obrede i prenosi informacije od rukovodioca. A Rukovodilac opet optužuje avio operatera i tako u krug.

Nezadovoljni hadžija je portalu Avaz za kraj razgovora rekao da nema podataka kada bi se mogao vratiti kući. 

- Konkretno, mi nemamo vijesti zbog čega kasne letovi, samo da operater kasni, ali ja mislim da je razlog to što su loši ugovori između organizatora i avio operatera - zaključio je hadžija.

Naglašeno da povratak može biti odgođen
Kako je portalu "Avaza" rečeno iz Islamske zajednice u BiH ovo je normalna situacija i velika je borba aviokompanija za slotove. 

Dodaju da je hadžijama bilo naglašeno da povratak može biti odgođen, te da su oni smješteni trenutno u hotelu u kojem su i ranije boravili. 

Sa njima je čitavo rukovodstvo, rukovodilac Ureda za hadž i umru Islamske zajednice (IZ), sa svakom grupom je njihov vodič. 

Njihov povratak se očekuje u naredna dva to tri dana.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.