9.7.2023. 13:09
1
Zaharova: Članice NATO-a će biti u zoni udara ako se nešto desi nuklearnoj elektrani Zaporožje
Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da bi na predstojećem samitu NATO-a u Vilnjusu trebalo biti razgovarano o nuklearnoj elektrani Zaporožje, navodeći da bi dosta članica bilo u zoni udara, ako bi se nešto desilo fabrici.

- Ako bi se nešto dogodilo u fabrici, na kraju krajeva, većina članica Alijanse bit će u zoni direktnog udara - oglasila se Zaharova na Telegram kanalu.

Zaharova je ponovo optužila Ukrajinu za "sistematsko nanošenje štete" nuklearnoj elektrani Zaporožje, poručivši da lideri NATO-a u Vilniusu trebaju pričati o tome.

- Ključna pažnja NATO samita treba biti posvećena tome - podcrtala je Zaharova.

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju, do sada još nisu uočili bilo kakve naznake mina ili eksploziva u elektrani, ali su naglasili da im je potreban još veći pristup kako bi bili sigurni.

Podsjećamo, i Rusija i Ukrajina su se međusobno optuživale za planiranje napada na elektranu, koja se nalazi na teritoriji pod ruskom kontrolom u ukrajinskoj regiji Zaporožje, u blizini linije fronta sukoba Rusije i Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky upozoravao je na prijetnju postrojenju, rekavši nedavno da su ruske snage minirale krov nekoliko reaktora.

Vilnius je inače udaljen oko 1.000 kilometara od nuklearne elektrane, najveće u Evropi, a lideri NATO-a sastat će se od 11. do 12. jula u tom gradu, kako bi se pozabavili širokim spektrom tema, od podjela oko nastojanja Ukrajine za članstvo, ali i pristupanja Švedske savezu, do povećanja zaliha municije i razmatranja prvih novih planova odbrane u posljednjih nekoliko decenija.

(Ajdin B.)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.