10.4.2024. 19:20
0
Ukrajina želi da zatvorenici mogu u vojsku, parlament podržao prijedlog
Ukrajinski zastupnici usvojili su danas u prvom čitanju prijedlog zakona koji će omogućiti zatvorenicima da se pridruže vojsci, što bi trebalo olakšati rotaciju iscrpljenih vojnika na bojištu nakon dvije godine rata s Rusijom.

Prijedlog zakona predviđa da zatvorenici koji pristupe vojsci mogu dobiti uslovni otpust.

Služiti u vojsci neće smjeti oni koji su bili osuđeni zbog zločina protiv čovječnosti, seksualnog nasilja, ubistva ili krivičnih djela protiv nacionalne sigurnosti, objavio je zastupnik Oleksij Hončarenko na Telegramu.

Parlament je u prvom čitanju usvojio i prijedlog zakona koji predviđa velike novčane kazne za građane koji ne budu poštivali pravila o mobilizaciji.

Ne zna se koliko će na taj način ljudi biti podobno za vojsku kada zakon stupi na snagu. Ukrajinski parlament počeo je razmatrati u konačnom čitanju složen prijedlog zakona kojim će se izmijeniti proces mobilizacije nakon višemjesečnih kritika i rasprava, a glasanje se očekuje u četvrtak.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je prošli tjedan potpisao nacrt zakona koji predviđa spuštanje dobi za vojnu mobilizaciju s 27 na 25 godina. Ukrajinska vojska pretrpjela je gubitke čiji se razmjeri drže u tajnosti, a danas se, za razliku od početka sukoba, bori s pronalaženjem dobrovoljaca za frontu, prenosi Index.

Volodimir Zelenski rekao je u decembru 2023. da mu je vojska ponudila mobilizaciju do 500.000 dodatnih ljudi, a taj je broj novi vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski u međuvremenu smanjio.

Trenutni sastav regrutovanja mnogi Ukrajinci smatraju nepravednim, neučinkovitim i često korumpiranim, a čuju se i zahtjevi za demobilizacijom onih koji su dugo bili na frontu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.