11.7.2023. 17:18
0
Oglasio se State Department: Vulin je unapređivao ruske zlonamjerne aktivnosti u Srbiji i regionu
FOTO: Facebook
Portparol State Departmenta Matthew Miller oglasio se nakon što je Ministarstvo finansija i trezora SAD na crnu listu stavilo Aleksandra Vulina, šefa BIA-e.

- Sjedinjene Američke Države danas su sankcionisale Aleksandra Vulina, koji trenutno obavlja funkciju direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije, zbog učešća u koruptivnim i destabilizujućim aktivnostima koje podrivaju vladavinu prava na Zapadnom Balkanu, prenosi Dnevni Avaz.

Ruske zlonamjerne aktivnosti
Vulin je ranije bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova. Nijedna od ovih institucija srbijanske vlade nije meta današnjih sankcija.

Nastavit ćemo da smatramo odgovornim one koji unapređuju svoju političku agendu i ličnu korist na uštrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i unapređuju ruske zlonamjerne aktivnosti u Srbiji i regionu. Stojimo uz građane Srbije dok rade na reformi svog pravosudnog sistema, iskorjenjivanju korupcije i izgradnji prosperitetne budućnosti.

Etnonacionalistički narativi
Ministarstvo finansija SAD sankcioniše Vulina na osnovu E.O. 14033, zbog korupcije. Vulin je također vjerodostojno umiješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije. Vulin je koristio svoje političke pozicije da izgradi javnu podršku za ruske zlonamjerne aktivnosti, istovremeno promovišući etnonacionalističke narative koji podstiču nestabilnost u Srbiji i regionu. 

Osim toga, vjeruje se da je održavao obostrano koristan odnos sa srbijanskim državljaninom Slobodanom Tešićem, trgovcem oružjem pod sankcijama SAD - poručio je Miler, navodi se u saopćenju State Departmenta.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.