13.7.2023. 21:29
0
Biden ocijenio da je Putin 'već izgubio rat' i da će na kraju pregovarati
Ruski predsjednik Vladimir Putin je "već izgubio rat" u Ukrajini, izjavio je u četvrtak njegov američki kolega Joseph Biden, koji smatra da će Moskva na kraju pregovarati pod pritiskom ukrajinske kontraofanzive.

"Mogao bi Putin da rat prekine sutra, samo bi morao da kaže: 'Dajem ostavku!'", rekao je američki predsjednik tokom posjete Finskoj, gdje je povodom nedavnog stupanja u NATO te nordijske zemlje, susjeda Rusije.

"Ali nema načina da Putiin dobije rat u Ukrajini... On ga je već izgubio", rekao je Biden, ukazujući na nedostatak resursa i ekonomske teškoće Rusije.

Uprkos nedostatku napretka u ukrajinskoj kontraofanzivi na frontu, američki predsjednik je rekao kako je uvjeren da će ona dovesti do zahtjeva Moskve za pregovore.

"Nadam se i očekujem da će Ukrajina ostvariti značajan napredak u svojoj ofanzivi i da će to u nekom trenutku dovesti do dogovora", rekao je 80-godišnji američki lider.

Suočen s razočarenjem ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zbog nepostojanja preciznog rasporeda za pristupanje njegove zemlje NATO-u na samitu Alijanse u utorak i srijedu u Vilnjusu, Biden je ponovio američko obećanje o članstvu.

"Nije pitanje da li treba ili ne da uđu u NATO, već kada mogu da uđu - i ući će u NATO", rekao je Biden.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.