23.7.2023. 17:04
0
Zelenski: Ukrajinska ofanziva odložena zbog nedostatka municije
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski priznao je danas da je ukrajinska kontraofanziva odložena zbog nedostatka municije i da je njeno odlaganje omoguc´ilo Rusiji da ojača svoju odbranu.

Ukrajina se nadala da će započeti svoju dugo očekivanu kontraofanzivu ranije na proljeće, ali je odustala jer joj je nedostajalo neophodno oružje, rekao je Zelenski za "CNN".

"Imali smo planove da počnemo na proljeće. Ali nismo, jer, iskreno, nismo imali dovoljno municije i naoružanja i nemamo dovoljno brigada koje su adekvatno obučene za ovo oružje, pored toga, misije obuke održane su van Ukrajine", rekao je Zelenski, prenio je briselski portal "Politico".

Zelenski je naveo da je to Rusiji dalo vrijeme da postavio minska polja i izgradi nekoliko linija odbrane. 

On je istakao da su Rusi imali i više vremena nego što im je bilo potrebno, zbog čega su izgradili više linija. 

"I zaista, ima mnogo mina na našoj zemlji", naglasio je Zelenski i dodao da je zbog toga bio sporiji tempo kontraofanzivnih akcija Ukrajine. 

"Nismo željeli da izgubimo naše ljude, naše osoblje. A naši vojnici nisu htjeli da izgube opremu zbog toga", rekao je Zelenski, prenosi "Tanjug".

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.