26.7.2023. 10:27
0
Xi Jinping pokazao moć: Gdje je nestao šef kineske diplomatije?
Proglas je potpisao predsjednik Xi Jinping – Qin Gang više nije kineski ministar vanjskih poslova. Na njegovo mjesto je došao Wang Yi koji je već prije Qina obavljao ovu funkciju.

Sve se to dogodilo mjesec nakon što je naglim nestankom iz javnosti prekinuta strelovita karijera diplomate koji je slovio kao štićenik svemoćnog predsjednika Xija.

Nisu navedeni razlozi

Nakon objave u večernjim vijestima kineske državne televizije, u kojoj također nisu navedeni razlozi za njegovo smjenjivanje, Qinove fotografije nestale su sa službenih internetskih stranica Ministarstva vanjskih poslova, no ne i sa službene stranice vlade.

Za neke je to signal da Qinova politička karijera možda još nije u potpunosti ugašena, prenosi DW.

Qin je posljednji put u javnosti viđen 25. juna na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon posjete zamjenika ministra vanjskih poslova Rusije Andreja Rudenka.

Nakon toga mu se gubi svaki trag.

Bivši i sada iznova službeno i novi ministar vanjskih poslova Wang Yi Quina je zamjenjivao nekoliko puta posljednjih nekoliko sedmica, između ostalog i na važnim sastancima poput samita država skupine Asean u Indoneziji.

Otkazan susret

I planirani susret s komesarom Evropske unije za vanjsku politiku Josepom Borrellom je iznenada otkazan.

Službenih informacija nema ali društvene mreže špekuliraju o tome da je Qin pao u nemilost svog dosadašnjeg mecene Xija zbog navodne izvanbračne afere 57-godišnjeg političara s jednom TV-voditeljicom iz Hong Konga.

Glasnogovornica vanjskih poslova nije komentirala ove navode nego je na redovitom brifingu za medije rekla kako se „kineske diplomatske aktivnosti nastavljaju bez prekida”.

Qin je u svojoj dosadašnjoj karijeri bio ambasador Kine u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je izgradio imidž diplomate koji posebnom žestinom brani interese Pekinga.

I njegov prethodnik-nasljednik Wang, koji je tu funkciju obavljao od 2013. do 2022., slovi kao tvrdolinijaš u odnosu prema glavnom globalnom takmacu SAD.

Međunarodna zajednica u nevjerici prati događaje na vrhu kineskog ministarstva vanjskih poslova.

“Nedostatak objašnjenja otvara više pitanja nego odgovora. To također naglašava neprozirnost i nepredvidivost samovolje u sadašnjem političkom sistemuu Kine”, kaže je Ja Ian Chong, vanredni profesor političkih nauka s Nacionalnog univerziteta u Singapuru za agenciju AP.

Žele zaboraviti slučaj

Postoje komentari koji ukazuju na to da kineski vrh što brže želi zaboraviti „slučaj Qin”.

“Qin Gangov pad u nemilost bio je neočekivan i nagao kao i njegov uspon preko glava mnogih iskusnijih diplomata”, kaže Danny Russell, glavni američki diplomata za Aziju za vrijeme administracije američkog predsjednika Baracka Obame.

Russell je trenutno potpredsjednik Azijskog društva Policy Institute u New Yorku.

“S obzirom na to da se oba poteza pripisuju kineskom predsjedniku, ova će se epizoda sigurno doživjeti kao neugodna pogreška u prosudbi na vrhu”, rekao je Russell.

Postavljanjem iskusnog Wanga za njegovog nasljednika kineski vrh, kako smatra Yun Sun, direktorica kineskog programa na Stimson Centru u Washingtonu, igra na sigurnu kartu.

“Kako bi poslao signal stabilnosti i kredibiliteta, kineski vrh mora odabrati nekog ko je iskusan, autoritativan i bez mrlje u biografiji”, navodi ova analitičarka za Reuters.

No to nije prvi put u novije vrijeme da su političari smjenjivani bez službenog objašnjenja.

Ministar industrije Xiao Yaqing nestao je prošle godine iz javnosti prije nego što je službeno objavljeno kako je protiv njega pokrenuta istraga zbog korupcije.

(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.