17.8.2023. 8:38
0
Penzionisani admiral: Rusija rizikuje da uđe u rat sa NATO-om
FOTO: EPA
Moskva rizikuje da izazove direktan rat sa NATO-om presretanjem brodova u međunarodnim vodama i naporima da uništi ekonomiju Ukrajine, upozorava bivši vrhovni komandant NATO-a za Evropu I bivši američki Admiral James Stavridis, koji je predvodio snage alijanse na kontinentu između 2009. i 2013. godine.

U razgovoru za Politico, admiral je naveo da bi eskalacije na moru — uključujući ukrcavanje na turski brod prošle nedelje — mogle da primoraju partnere Kijeva da intervenišu kako bi sprečili da ukrajinska ekonomija bude osakaćena.

“Ruske radnje u međunarodnim vodama Crnog mora stvaraju stvarni rizik od eskalacije ovoga do rata na moru između NATO-a i Ruske Federacije”, rekao je Stavridis. NATO, dodao je, “neće dati svo oružje i novac za Ukrajinu, samo da bi gledao kako Rusija guši njihovu ekonomiju ilegalnom blokadom”, prenosi N1.

U utorak je rusko ministarstvo odbrane potvrdilo da je ispalilo hice upozorenja prije ukrcaja na brod Şükrü Okan.

“Ako Rusija počne da plijeni brodove ili pokuša da ih uplaši, mislim da je vjerovatno da će NATO odgovoriti podrškom humanitarnog koridora za brodarstvo”, rekao je Stavridis. Alijansa bi mogla zaštititi brodove koji idu u i iz ukrajinske luke Odesa “sa NATO borbenim avionima iz zraka i eventualno ratnim brodovima NATO-a kao pratnjom”.

Napetosti u Crnom moru su dramatično eskalirale otkako se Rusija jednostrano povukla iz sporazuma UN-a o žitu u julu i upozorila da se brodovi koji putuju u ukrajinske luke mogu smatrati vojnim ciljevima. Kao odgovor, Ukrajina je pokazala svoju spremnost da cilja ruski izvoz energije napadom pomorskog bespilotnog vozila na tanker i proglasila vode oko ruskih crnomorskih luka “ratnim rizičnim područje” od 23. avgusta.

Stavridis tvrdi da bi podrška članica NATO-a koje se graniče sa Crnim morem, odnosno Turske, Rumunije i Bugarske, značila da bi “ruska crnomorska flota bila vojno nadmašena”, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.