14.9.2023. 16:21
0
State Department: SAD zabrinute zbog produbljivanja vojne saradnje između Rusije i Sjeverne Koreje
Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je da su SAD zabrinute zbog produbljivanja vojne saradnje između Rusije i Sjeverne Koreje usred sastanka predsjednika Vladimira Putina i Kim Jong Una, koji je održan dan ranije.

"Prije godinu i po Vladimir Putin je pokrenuo ovaj rat misleći da će vratiti slavu ruskog carstva, nije uspio u svim svojim maksimalističkim, imperijalističkim ciljevima, a sada godinu i po kasnije, nakon što je izgubio desetine hiljada Ruski vojnici i trošeći milijarde i milijarde dolara, ovdje moli Kim Jong Una za pomoć", rekao je Miller.

Dodao je da još nismo vidjeli potpunu manifestaciju ovog sastanka niti moguće ishode. "Ali, kada vidite da Kim Jong-un obećava da će pružiti punu, bezuslovnu podršku Rusiji takozvanoj 'svetoj borbi' za odbranu svojih sigurnosnih interesa, što, naravno, nije ono što ona radi u odnosu na rat u Ukrajini, to je naravno zabrinjavajuće", rekao je Miler.

Predstavnik State Departmenta kaže da SAD imaju razloga vjerovati da su Putin i Kim Jong Un razgovarali o vojnim zalihama.

Međutim, on je naglasio da činjenica da Rusija traži pomoć od Sjeverne Koreje pokazuje kako se za Kremlj razvija rat koji je pokrenut protiv Ukrajine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.