28.9.2023. 16:03
1
Pričalo se da je Kadirov teško bolestan ili mrtav, a danas ga je ugostio Putin
FOTO: Screenshot
Ruski predsjednik Vladimir Putin susreo se u četvrtak s čečenskim vođom Ramzanom Kadirovom, tri dana nakon što je potonji kazao da je ponosan na svog 15-godišnjeg sina koji je premlatio zatvorenika optuženog da je spalio Kur'an. Kratka videosnimka prikazuje dvojicu političara u kratkom razgovoru, bez spominjanja agresivnog incidenta koji su osudili čak i neki prokremaljski tvrdolinijaši.

Putin je rekao da postoji “pozitivna dinamika” u Čečeniji, uvelike zahvaljujući Kadirovu i njegovom timu. Kadirov je Putinu, pokazuje snimka, uručio nekoliko dokumenata.

Putin je Kadirovu dao slobodne ruke u upravljanju južnom muslimanskom regijom u zamjenu za održavanje stabilnosti i lojalnosti nakon ratova u 1990-ima i 2000-ima u kojima se Čečenija pokušala odvojiti od Moskve.

Kadirov njeguje imidž nemilosrdnog Putinovog saveznika i agresivnog navijača za ruski rat u Ukrajini, ali neki komentatori sugeriraju da je ove sedmice prešao granicu podržavši napad svog sina Adama na zatvorenika Nikitu Žuravela.

Objavio je video na kojem se vidi kako mlađi Kadirov šakama i nogama udara Žuravela dok se zatvorenik stisnuo u stolici. Kadirov je rekao da je ponosan na svog sina jer je stekao “odrasle ideale časti, dostojanstva i obrane svoje vjere”. Možete ga pogledati ovdje.

Navodno spaljivanje Kur'ana nije se dogodilo u Čečeniji, ali su ruski istražitelji rekli da su Žuravela prebacili u čečenski pritvor jer su tamošnji muslimani sebe vidjeli kao žrtve incidenta. O Kadirovljevom zdravlju se u posljednje vrijeme puno nagađalo, a ranije ovaj mjesec kružile su glasine da je mrtav ili u komi.

Prošle je sedmice objavio na Telegramu da je dobro te da je razlog putovanja u moskovsku bolnicu bio posjet bolesnom ujaku, prenosi N1.

(Elmedina H.)

 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.