12.10.2023. 8:27
0
Zbližavanje dva ljuta suparnika: Iranski predsjednik razgovarao sa saudijskim princem
FOTO: AFP
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi razgovarao je telefonom sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, izvijestili su iranski državni mediji, što je prvi put da su dvojica čelnika imala osobni kontakt otkako je početkom ove godine počelo zbližavanje zemalja.

Dvojica čelnika razgovarala su o situaciji na Bliskom istoku, izvijestila je državna novinska agencija IRNA. Prema Iranu, u razgovorima je naglašeno "jedinstvo islamskog svijeta".

Izrael je bio zatečen velikim napadom militanata Hamasa iz Pojasa Gaze u subotu i uzvratio je opsežnim bombardiranjem teritorija. Hiljade ljudi umrlo je na obje strane.

Iranski čelnici hvalili su napade Hamasa na Izrael, ali su negirali izravnu umiješanost. Saudijska Arabija se smatra važnim zaštitnikom Palestinaca.

Rijad je u subotu pozvao na trenutni prekid eskalacije, dok je za napade okrivio izraelsko "lišavanje palestinskog naroda njihovih legitimnih prava".

Iran i Saudijska Arabija dugo su ljuti regionalni suparnici, ali u martu su dvije regionalne sile objavile sporazum o obnovi diplomatskih odnosa u sklopu približavanja uz posredovanje Kine.

Rijad je prekinuo diplomatske kontakte 2016. nakon što su prosvjednici napali saudijsku ambasadu u Teheranu.

Sunitsko kraljevstvo i većinski šijitski Iran također su bili na suprotnim stranama u vojnim sukobima u regiji.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.