24.10.2023. 9:17
0
Izrael planira nove napade na Gazu, Obama upozorava na izraelsko ignorisanje žrtava
FOTO: AP
Izraelska vojska saopćila je da se priprema za "nemilosrdne napade" kako bi uništila Hamas, dok je bivši američki predsjednik Barak Obama upozorio da će "svaka izraelska vojna strategija koja ignorira gubitke ljudskih života na kraju imati suprotne rezultate".

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je broj poginulih u Gazi premašio 5.000 u dvije sedmice izraelskih zračnih napada kao odgovor na Hamasov napad 7. oktobra na južni Izrael u kome je ubijeno više od 1.400 ljudi.

Izrael je iz zraka gađao stotine ciljeva u Gazi dok su se njegovi vojnici borili protiv Hamasovih boraca tokom napada na opkoljeni palestinski pojas u kome su civili blokirani u teškim uvjetima.

Hamas je oslobodio dvije Izraelke među više od 200 talaca uzetih tokom napada 7. oktobra. One su treći i četvrti taoci koji su oslobođeni.

Zapovjednik izraelske vojske, general-pukovnik Herzi Halevi, izdao je saopćenje u kome sugerira da Izrael nema namjeru prekinuti svoje napade na gusto naseljeni pojas Gaze i nagovijestio da je dobro pripremljen za kopneni napad.

- Želimo dovesti Hamas u stanje potpunog raspada. To je put nemilosrdnih napada koji razaraju Hamas svuda i na svaki način - kazao je Halevi.

- Dobro smo pripremljeni za kopnene operacije na jugu - dodao je on, misleći na južni Izrael, koji se naslanja na Gazu.

- Trupe koje imaju više vremena bolje su pripremljene, i to je ono što mi sada radimo - kazao je.

Sjedinjene Države javno naglašavaju pravo Izraela da se brani, ali dva izvora upoznata sa situacijom izjavili da su Bijela kuća, Pentagon i State Department pojačali privatne pozive na oprez u razgovorima s Izraelcima.

Američki prioritet je dobivanje vremena za pregovore o oslobađanju drugih talaca, kažu izvori, koji su govorili prije nego što je objavljeno oslobađanje novih dvoje talaca.

Upitan o mogućnosti prekida vatre, američki predsjednik Joe Biden je rekao: "Trebali bismo osloboditi te taoce i onda možemo razgovarati".

Obama je, u rijetkom komentaru jednog bivšeg američkog predsjednika o vanjskopolitičkoj krizi, izdao saopćenje u kome je upozorio Izrael da ne uzrokuje toliko civilnih žrtava u odmazdi protiv Hamasa i da bi to u potpunosti otuđilo Palestince.

- Svaka izraelska vojna strategija koja ignoriše ljudske žrtve mogla bi se u konačnici izjaloviti. Već su hiljade Palestinaca ubijene u bombardovanju Gaze, od kojih su mnogi djeca. Stotine hiljada je protjerano iz svojih domova - navodi Obama u saopćenju objavljenom na društvenim mrežama.

Nije odmah jasno da li je Obama koordinirao svoju izjavu s Bidenom, koji je bio njegov potpredsjednik. Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

- Odluka izraelske vlade da prekine snabdijevanje hranom, vodom i strujom blokiranog civilnog stanovništva prijeti ne samo pogoršanjem rastuće humanitarne krize - dodao je.

- To bi moglo dodatno pogoršati palestinske stavove, narušiti globalnu podršku Izraelu, ići na ruku izraelskim neprijateljima i potkopati dugoročne napore za postizanje mira i stabilnosti u regiji - napisao je on u izjavi objavljenoj u Mediumu u kojoj se također osuđuje Hamasov napad, i ponovio je podršku pravu Izraela da se brani.

Američki državni sekretar Antoni Blinken planira u utorak prisustvovati sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o Bliskom istoku, iako je bilo nejasno koje bi mjere, ako ih ima, Vijeće moglo poduzeti, čijih pet članica s pravom veta izgleda podijeljeno, prenosi Reuters.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.