26.10.2023. 16:58
0
Erdogan nikad oštriji zbog Palestine: Zapad ne poduzima nikakve akcije jer se proliva krv muslimana. Šta je sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima?
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je kritizirao odgovor zapadnih vlada na izraelsko bombardiranje Gaze - rekavši da Zapad ne poduzima akciju jer je "prolivena krv muslimana", prenosi BBC.

"Šta se dogodilo sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima?" pitao. "Zapad to neće gledati ako ne služi njihovoj svrsi. Zašto? Zato što je krv koja se proliva je muslimanska krv."

Erdogan je jučer otkazao put u Izrael i rekao da mu je žao što se rukovao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku prošlog mjeseca.

"Izraelski napadi na Gazu odavno su već premašili svaku granicu samoodbrane i pretvorili se u otvoreno nasilje, masakr i barbarstvo, izjavio je Erdogan.

"Niko ne treba očekivati od nas da šutimo dok se pred našim očima vrše zločini", rekao je Erdogan na sastanku u turskoj prijestolnici Ankari.

Oštro je kritikovao Evropsku uniju (EU) zbog neuspjeha da se založi za prekid vatre u Gazi.

"Koliko još djece mora umrijeti da bi Evropska komisija pozvala na prekid vatre?", kazao je Erdogan te nastavio oštro kritikujući neefikasnost Vijeća sigurnosti UN-a:

"Koliko još bombi mora pasti na Gazu da bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda poduzelo akciju?"

Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano rekao je u srijedu da EU nije pozvala na prekid vatre zbog napada palestinske grupe Hamas.

"Oni koji donose presude o ljudskim pravima i slobodama, ignorišu pravo na život potlačenih u Gazi", kazao je Erdogan.

Istakao je da je Turska, otkako je počeo sukob prije skoro tri sedmice, poslala više od 200 tona pomoći u Gazu preko Egipta.

(Ajdin B.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.