11.10.2023. 15:03
1
Erdogan: Izrael se ponaša kao terorist, a ne država
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uputio je u srijedu kritike na račun Izraela rekavši da se ne ponaša "kao država" u Pojasu Gaze.

Komentari dolaze nakon što je Izrael nastavio neselektivno bombardiranje blokirane obalne enklave, kao odmazdu na iznenadni upad palestinske grupe otpora Hamas.

"Izrael ne bi trebao zaboraviti da će, ako bude djelovao više kao organizacija, a ne kao država, završiti tako što će ga se tretirati kao takav", rekao je Erdoğan, napadajući sramne metode izraelske vojske u gusto naseljenom pojasu Gaze.

"Bombardiranje civilnih lokacija, ubijanje civila, blokiranje humanitarne pomoći i pokušaj da se to predstavi kao dostignuća su djela organizacije, a ne države", rekao je on.

Turska obično koristi riječ "organizacija" kada govori o terorističkim grupama poput PKK, piše Sabah.

"Smatramo da rat treba imati etiku i da bi ga obje strane trebale poštovati. Nažalost, ovaj princip je teško prekršen u Izraelu i u Gazi", rekao je on, osuđujući "ubistva civila na izraelskoj teritoriji" i "slijepi masakr nevinih u Gazi podvrgnutih stalnom bombardiranju."

"Nesrazmjerni i beskrupulozni napadi na Gazu mogli bi dovesti Izrael na neočekivano i nepoželjno mjesto u očima svjetske javnosti," dodao je on govoreći u glavnom gradu Ankari.

O nedavnom izraelsko-palestinskom sukobu koji je izbio krajem prošle sedmice, Erdogan je rekao da Turska ne smatra opravdanim bilo kakvu akciju protiv civila ili bilo kakav napad na civilna naselja.

"Sukob koji se vodi svim vrstama sramnih metoda nije rat, već masakr", naglasio je predsjednik.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.