2.11.2023. 15:17
0
Njemačka zabranila propalestinsku skupinu
FOTO: EPA
Njemačka vlada zabranila je skupinu za zagovaranje palestinskih zatvorenika Samidoun i uvela daljnje mjere za suzbijanje podrške Hamasu, koja se nalazi na popisu terorističkih organizacija u Europskoj uniji.
"Samidoun, kao međunarodna mreža, širi antiizraelsku i antižidovsku propagandu pod krinkom da je 'organizacija solidarnosti' za zatvorenike u raznim zemljama", izjavila je u četvrtak njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, prenosi Index.

Kao rezultat zabrane sva imovina bit će zaplijenjena, a sve internetske aktivnosti njenih grupa na društvenim mrežama zabranjene, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova. Svako ko nastavi djelovati za tu organizaciju čini kazneno djelo, navodi se. Njemačka domaća obavještajna agencija BfV procjenjuje da oko 450 ljudi u zemlji aktivno podržava Hamas, koji je izvršio napad na Izrael 7. oktobra. 

Skupine povezane s Hamasom godinama su zabranjene u Njemačkoj. Koraci najavljeni u četvrtak dodatno će zabraniti aktivnosti povezane s Hamasom. Samidoun sebe opisuje kao "mrežu solidarnosti s palestinskim zatvorenicima".
Ministarstvo je optužilo Samidoun i pridružene skupine da rade na potkopavanju mirnog suživota skupina unutar Njemačke i opisalo ga kao prijetnju javnom redu zbog njegove podrške korištenju nasilja.

I njemački policijski sindikat (GdP) pozdravio je današnju zabranu.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.