20.11.2023. 11:49
0
Austin u nenajavljenoj posjeti Kijevu
Američki ministar odbrane Lloyd Austin u ponedjeljak je nenajavljeno posjetio Kijev u nastojanju da se nastavi dotok novca i oružja u Ukrajinu, iako su američki i međunarodni resursi opterećeni novim globalnim rizicima koje izaziva sukob Izraela i Hamasa.

Austin, koji je doputovao u Kijev vozom iz Poljske, trebao bi se sastati s visokim ukrajinskim zvaničnicima i javno objaviti hitne vojne potrebe Ukrajine koja ulazi u još jednu tešku ratnu zimu.

To je Austinovo drugo putovanje u Kijev, ali pod potpuno drugačijim okolnostima. Njegova prva posjeta desila se u aprilu 2022., samo dva mjeseca nakon pokretanja ruske invazije. U to vrijeme, Ukrajina je bila na valu globalnog bijesa zbog invazije Moskve, a Austin je pokrenuo međunarodne napore u kojima se sada 50 zemalja sastaje mjesečno kako bi koordinirale o tome koje oružje, obuku i drugu podršku mogu pružiti Kijevu.

- Ovdje sam danas da prenesem važnu poruku - Sjedinjene Države nastavit će da stoje uz Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu protiv ruske agresije, kako sada tako i u budućnosti - objavio je Austin na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.


Ukrajina je do sada primila više od 44 milijarde dolara od Sjedinjenih Država i više od 35 milijardi dolara od drugih saveznika u oružju, u rasponu od miliona metaka do sistema protivzračne odbrane, naprednih evropskih i američkih borbenih tenkova i, konačno, obećanja za mlazne avione F-16.

Ukrajini, međutim, i dalje treba više, a nakon skoro 20 mjeseci isporuke oružja u Ukrajinu, počinju se pojavljivati pukotine. Neke evropske zemlje kao što je Poljska smanjile su podršku, naglašavajući potrebu da zadrže adekvatnu borbenu sposobnost da se brane, prenosi AP.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.