27.11.2023. 10:05
0
Sjeverna Koreja rasporedila vojnike i teško naoružanje na granici s Južnom Korejom
FOTO: AP
Sjeverna Koreja je nakon suspenzije vojnog sporazuma sa Južnog Korejom, postavila vojnike i teško naoružanje na stražarska mjesta pored granice.

Citirajući južnokorejske vojne dužnosnike, novinska agencija Yonhap izvijestila je da je primjećeno da sjevernokorejski vojnici vraćaju teško naoružanje na granicu Demilitarizirane zone. 

Također, uspostavili su stražarske stanice koje su dvije zemlje srušile nakon sporazuma o deeskalaciji.

Sjeverna Koreja je upozorila da će nastaviti ostvarivati svoja suverena prava, dok njene snage navodno obnavljaju neka srušena stražarska mjesta. Sjeverna Koreja je u prošli utorak poslala svoj prvi špijunski satelit u orbitu i obećala da će ih još lansirati u bliskoj budućnosti. 

Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je lansiranje potaknuto potrebom praćenja SAD-a i njegovih saveznika. 

- To je legalno i samo je način ostvarivanja prava na samoodbranu i to je odgovor na precizno praćenje vojnih akcija SAD-a i njegovih pratitelja - navodi KCNA u izvještaju.

Južna Koreja odlučila je suspendirati dio vojnog sporazuma koji je potpisala s Pjongjangom 2018., nakon što se Sjeverna Koreja oglušila na upozorenja SAD-a i njihovih saveznika te lansirala špijunski satelit.

Južna Koreja procjenjuje da je Sjever imao oko 160 stražarskih stanica duž DMZ-a, a Jug 60. Svaka strana ih je srušila po 11 nakon vojnog sporazuma potpisanog 2018.

Yonhap je izvijestio da su teško naoružani sjevernokorejski vojnici primijećeni kako obnavljaju oštećena stražarska mjesta na nekoliko lokacija od petka, navodeći fotografije s kamera u DMZ-u.

Sjedinjene Države sazvale su za ponedjeljak neplanirani sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se raspravljalo o sjevernokorejskom lansiranju satelita.

Devet članova Vijeća sigurnosti 22. novembra priključilo se SAD-u osuđujući u izjavi sjevernokorejsko lansiranje satelita zbog korištenja tehnologije balističkih projektila, nazivajući ga kršenjem više rezolucija Vijeća sigurnosti.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje saopćilo je kako izjava samo pokazuje koliko je Vijeće sigurnosti postalo disfunkcionalno, a neke države članice slijepo slijede SAD u objavama besmislenih izjava.

Dvije stalne članice s pravom veta, Kina i Rusija, odbile su pridružiti se bilo kakvim novim sankcijama Vijeća sigurnosti protiv Pjongjanga unatoč njegovom kontinuiranom testiranju sve moćnijih balističkih projektila. Nisu se pridružili najnovijoj izjavi danoj prošle sedmice.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.