3.12.2023. 8:45
0
U napadu u Parizu ubijen turista iz Njemačke
Muškarac je poginuo, a dvojica su povrijeđena u napadu nožem i čekićem na ulici u centru Pariza.

Napad se dogodio na Quai de Grenelle, u blizini Ajfelovog tornja, nešto prije 21:00 po lokalnom vremenu (20:00 GMT) u subotu.

Uhapšen je 26-godišnji francuski državljanin poznat bezbednosnim službama, a tužioci za borbu protiv terorizma pokrenuli su istragu.

Zvaničnici su potvrdili da je ubijeni muškarac njemački državljanin.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin rekao je da je žrtva, rođena 1999. godine, bila sa svojom suprugom kada je napadnut i smrtno izboden.

On je rekao da je ženi spašen život intervencijom taksiste i da je osumnjičeni pobjegao preko obližnjeg mosta preko rijeke Sene.

Muškarac je potom napao još dvije osobe, a jednu je udario čekićem u oko, rekao je ministar.

Osumnjičenog je policija potom uhapsila i uhapsila zbog sumnje da je izvršio atentat – definisan u francuskom zakonu kao ubistvo s predumišljajem – i pokušaj atentata u vezi sa terorističkim poduhvatom.

Dvojica povređenih – Francuz star oko 60 godina i strani turista nisu u životnoj opasnosti.

Policijska operacija pokrenuta je u subotu navečer oko stanice metroa Bir-Hakeim, a vlasti su pozvale ljude da izbjegavaju to područje.

Darmanin je rekao da je navodni napadač uzvikivao “Allahu Akbar”, na arapskom “Bog je najveći”, i rekao policiji da je uznemiren jer “toliko muslimana umire u Afganistanu i Palestini”.

On je rekao da je osumnjičeni odležao četiri godine zatvora nakon što je osuđen za planiranje još jednog napada 2016. godine i da je bio na listi za nadzor francuskih bezbednosnih službi.

Također je poznato da je muškarac patio od psihijatrijskih poremećaja, rekao je  Darmanin.

(Erna H.) 

NAPADPARIZ
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.