18.12.2023. 18:45
1
Papa odobrio davanje blagoslova istospolnim parovima
Papa Franjo formalno je odobrio svećenicima da daju blagoslov istospolnim parovima, piše Associated Press.

Kako se dalje navodi, to stoji u dokumentu koji je u ponedjeljak objavio Vatikan, a u kojem se ova radikalna promjena u Katoličkoj crkvi objašnjava riječima da "ljudi koji traže Božiju milost i ljubav ne bi smjeli biti predmetom iscrpne moralne analize".

Dokument dodatno objašnjava sadržaj pisma koje je Papa poslao dvojici konzervativnih kardinala, a koje je objavljeno još u oktobru. U tom pismu Papa je sugerisao da se takvi blagoslovi mogu dati u određenim okolnostima, ako je istovremeno potpuno jasno da taj ritual nema nikakve veze sa sklapanjem braka.

Novi dokument ponavlja Franjinu argumentaciju i dodatno je obrazlaže, prvo tako da se jasno potvrđuje da je "brak doživotni sakrament između muškarca i žene".

Jasno se ističe da se blagoslov ne smije dati u isto vrijeme dok se sklapa civilni brak i/ili partnerstvo, niti u okolnostima u kojima je jasno da odjeća i geste okupljenih upućuju na to da je riječ o vjenčanju.

Ipak, navodi se da se takav blagoslov ne smije ni odbiti.

"U suštini, blagoslov ljudima pruža način na koji mogu povećati svoju vjeru i povjerenje u Boga. Zato, zahtjev za blagoslovom izražava i njeguje otvorenost transcendentalnosti, milosti i Božijoj blizini u hiljadu konkretnih životnih situacija, što nije mala stvar u današnjem svijetu".

(Ajdin B.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.