13.3.2024. 16:48
0
Moskva čestitala Papi 11. godišnjicu pontifikata
Rusija je u srijedu čestitala papi Franji 11. godišnjicu njegova pontifikata, pozdravivši ga kao "istinskog branitelja humanizma i mira", u sjeni diplomatskih napetosti između Kijeva i Vatikana nakon što je Papa pozvao Ukrajinu da "podigne bijelu zastavu".

"Papa Franjo je istinski i iskreni branitelj humanizma, mira i tradicionalnih vrijednosti", objavila  je na X-u ruska ambasada pri Svetoj Stolici, šaljući Papi izabranom 13. marta 2013. godine, svoje "najbolje želje".

Rimski biskup je "jedan od rijetkih političkih čelnika koji ima zaista strateški pogled na svjetske probleme", dodalo je veleposlanstvo. 

Ta poruka objavljena je tri dana nakon što je objavljen Papin intervju u kojem je pozvao Kijev da "podigne bijelu zastavu i pregovara" kako bi se okončao rat "prije nego se stvari pogoršaju".

To je izazvalo veliku polemiku i diplomatske napetosti između Rima i Ukrajine, koja je Papu ogorčeno optužila da "legalizira pravo jačega" i pozvala na razgovor vatikanskog veleposlanika. 

Sveta Stolica pokušala je ispraviti nesporazum inzistirajući na tome da je izraz "bijela zastava" u tom slučaju značio "prekid neprijateljstava", a ne predaju. 

Papa (87) je u srijedu ujutro, nakon tjedne opće audijencije, molio da se "pobijedi ludilo rata, koji je uvijek poraz", ne spomenuvši izravno ni Ukrajinu niti Rusiju. 

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.