23.12.2023. 13:09
0
Hamas opisao rezoluciju UN-a kao nedovoljan korak
Palestinski pokret Hamas osudio je kasno u petak rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) koja poziva na prošireni humanitarni pristup, ali ne uključuje zahtjev za hitnim prekidom vatre u Pojasu Gaze.

Hamas je rezoluciju opisao kao nedovoljan korak, dodajući da "ne doprinosi rješavanju katastrofalne situacije koju je izazvala izraelska teroristička vojna mašina u Gazi".

U saopštenju je navedeno da rezolucija "ne uključuje međunarodnu odluku da se zaustavi genocidni rat izraelske terorističke okupacije nad palestinskim narodom u Gazi".

Hamas optužuje Sjedinjene Američke Države (SAD) da su blokirali suštine rezolucije te da se Washington suprotstavlja "volji međunarodne zajednice i Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u zaustavljanju izraelske agresije na bespomoćni palestinski narod".

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u petak rezoluciju koja poziva na "hitne korake" kako bi se odmah omogućio "siguran, nesmetan i proširen" humanitarni pristup Gazi u jeku izraelske ofanzive na palestinsku enklavu.

Izraelski napadi na stambena naselja, bolnice, škole, džamije i crkve u Pojasu Gaze traju sedmicama uprkos pozivima za prekid vatre iz cijelog svijeta.

Izraelski napadi na Pojas Gaze počeli su nakon napada palestinske grupe Hamas na Izrael 7. oktobra.

Od tada je ubijeno više od 20.000 Palestinaca, a poginulo je najmanje 8.000 djece i 6.200 žena. Više od 53.000 osoba je povrijeđeno.

U Gazi, gdje su mnogi i dalje pod ruševinama, uništena je civilna infrastruktura odnosno bolnice, obrazovne institucije, kao i bogomolje.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.