24.12.2023. 17:51
0
Egipat predložio sporazum za okončanje rata u Gazi
Egipat je sastavio dogovor u fazama za zaustavljanje borbi između Izraela i Hamasa te oslobađanje talaca koje drži u zarobljeništvu palestinska militantna grupa, objavila je regionalna televizija.

Inicijativa u tri faze pokrenuta je na razgovorima održanim ranije ove sedmice u Kairu između egipatskih dužnosnika i Hamasove delegacije, objavio je saudijski medij Asharq News, pozivajući se na izvore bliske razgovorima.

Prva faza, navodno, uključuje prekid vatre od najmanje dvije sedmice tokom kojeg bi Hamas oslobodio 40 izraelskih talaca - žena i djece, kao i starijih ljudi koji su bolesni.

Zauzvrat, Izrael bi pustio 120 Palestinaca iz svojih zatvora uz prekid neprijateljstava i dotok humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Tokom druge faze predloženi su razgovori unutar palestinskog tabora kako bi se stvorila palestinska tehnokratska vlada koja bi upravljala Gazom i Zapadnom Obalom, navodi se u izvještaju.

Treća i posljednja faza, navodno, predviđa potpuni prekid vatre i sveobuhvatni dogovor o oslobađanju svih izraelskih vojnika koje drže Hamas i druge palestinske frakcije, u zamjenu za palestinske zarobljenike u Izraelu.

Tokom treće faze Izrael bi se povukao iz pojasa Gaze, a raseljenim stanovnicima Gaze bio bi omogućen povratak u domove u toj palestinskoj enklavi.

O prijedlogu će raspravljati politički ured Hamasa u Kataru, objavila je saudijska televizija, prenosi Hina.

Ranije ove sedmice delegacija Hamasa predvođena čelnikom Ismailom Hanijom posjetila je Kairo zbog razgovora s egipatskim dužnosnicima, saopćio je Hamas.

Prošlog mjeseca, Katar i Egipat pomogli su u postizanju privremenog primirja koje su dogovorili Izrael i Hamas, a koje je također omogućilo razmjenu talaca za zarobljenike.

Egipat, prva arapska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom 1979., posredovao je u prethodnim sukobima između Palestinaca i Izraela.

(Ajdin B.)

EgipatGaza
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.