4.1.2024. 17:51
0
Saudijska Arabija planira zaduženje od 23 milijarde dolara
Saudijska Arabija procjenjuje da će se u 2024. godini zadužiti za oko 86 milijardi rijala (22.93 milijarde dolara) kako bi finansirala budžetski minus, koji će prouzročiti smanjena proizvodnja nafte i niže cijene na svjetskim tržištima.

Najveća svjetska izvoznica nafte očekuje u ovoj godini budžetski deficit od 79 milijardi rijala, manji za tri milijarde rijala od procijenjenog minusa u 2023. godini, napominjući da zbog planiranog smanjivanja proizvodnje nafte i nižih cijena na svjetskim tržištima očekuje i manje budžetske prihode.

Vlada, pak, planira povećati potrošnju u nadolazećim godinama kako bi poduprla ekonomski rast u periodu temeljitih reformi, koje bi trebale smanjiti saudijsku ovisnost o nafti.

Ministarstvo finansija najavilo je zato zaduživanje u ovoj godini za 86 milijardi rijala, prema planu koji je odobrio ministar Mohammed Al Jadaan, dodavši da će novcem finansirati budžetski manjak i vraćati dug koji dospijeva na naplatu, ali i podupirati razvoj i infrastrukturne projekte.

U ministarstvu očekuju da će javni dug do kraja godine dosegnuti 1.1 biliona rijala, što bi odgovaralo oko 26 posto BDP-a.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.