9.1.2024. 20:10
0
Cijene nafte porasle za više od dva posto
Cijene nafte porasle su za više od dva posto pod uticajem krize na Bliskom istoku i prekida snabdijevanja iz Libije.

Cijena barela brent nafte porasla je na 78,02 dolara, a barel nafte se u SAD-u trenutno prodaje za 72,68 dolara. 

Rast cijena uslijedio je nakon zatvaranja libijskog naftnog polja Šarara, iz kojeg se vadi 300.000 barela dnevno, što ga čini jednim od najvećih naftnih polja u Libiji. 

Izraelska vojska je saopštila da će njena borba protiv Hamasa biti nastavljena i tokom 2024. godine, što izaziva zabrinutost da bi sukob mogao da eskalira u regionalnu krizu koja remeti isporuke nafte. 

U međuvremenu, pojedine velike kompanije za brodski prevoz i dalje izbjegavaju Crveno more nakon napada Huti pobunjenika, povezanih sa Iranom, kao odgovor na rat Izraela protiv Hamasa. 

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.