14.1.2024. 22:36
0
London: Policija privela šest osoba na masovnim protestima za Palestinu
FOTO: screenshot/x
Hiljade ljudi izašlo je danas na ulice Londona pozivajući na prekid vatre u Gazi.
Oko 1700 policajaca čuvalo je britansku prijestolnicu dok su propalestinski prosvjednici napredovali prema Westminsterskoj palači, a uhapšeno je šest osoba od kojih se tri sumnjiče za iskazivanje podrške zabranjenoj organizaciji, što se smatra kaznenim djelom prema Zakonu o terorizmu. Dvije su lišene slobode zbog isticanja "uvredljivih transparenata", piše Index.

Do protesta, koji je dio globalne akcije u 30 zemalja, došlo je nakon što su Velika Britanija i SAD izvršili zračne napade na baze Huta u Jemenu. Pobunjenička skupina koju podupire Iran napadala je komercijalne brodove u Crvenom moru nakon pokretanja izraelskog rata protiv Hamasa.

Nekoliko prosvjednika spomenulo je vojnu akciju, dok je jedan muškarac nosio transparent s tvrdnjom da Ujedinjeno kraljevstvo i SAD "žele rat" i da Jemen "podržava Palestinu".




Jedan govornik rekao je gomili na Parlamentarnom trgu da su avioni Britanskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva "letjeli tamo kamo ne pripadaju".

Zastupnica laburističke stranke okruga Južni Coventry Zarah Sultana opisala je zračne napade kao "sramotne, bijedne i više nego neprihvatljive", dodavši da oni nisu izvedeni "u naše ime". Među drugim govornicima na skupu bili su i bivši čelnik Laburističke stranke Jeremy Corbyn i predsjednica irske stranke SinnFein Mary Lou McDonald, koja je pozvala na "trenutni i trajni prekid vatre".

McDonald je rekla prisutnima da je palestinska sloboda moguća.

"Kada ovo kažem, stojeći u Londonu zajedno s vama, (nakon što smo) hodali vlastitim putem izlaska iz sukoba gradeći mir 25 godina, to se može dogoditi. To se mora dogoditi, a mi ćemo se pobrinuti da do toga dođe", rekla je.

Husam Zomlot, palestinski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu, optužio je britansku vladu za "suučesništvo" s Izraelom.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.