14.4.2024. 11:01
0
Šta je i kako funkcionira Iron Dome: Najbolja protuzračna odbrana na svijetu opet sačuvala izraelsko nebo
FOTO: screenshot/x
Iran je u subotu navečer lansirao salvu dronova i projektila na Izrael, u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam oficira Revolucionarne garde. Bio je to prvi iranski izravni napad s njegove teritorije na Izrael u povijesti.

Međutim, iranski napad na Izrael s 200 dronova, krstarećih i balističkih projektila završen je u nedjelju ujutro bez težih posljedica pošto ih je golema većina presretnuta i oborena. Izraelska vojska objavila je da je "većina" bespilotnih letjelica i projektila presretnuta sistemom protuvazdušne odbrane i "u saradnji s izraelskim strateškim saveznicima prije nego što su prijetnje stigle do izraelskog teritorija". 

Za odbranu od raketa malog i vrlo malog dometa Izrael se oslanja na raketni sistav Iron Dome (Željezna kupola). Riječ je o sistemu protuzračne odbrane koji su razvile izraelske firme Rafael Advanced Defense Systems i Israel Aerospace Industries, a uz finansijsku i tehničku potporu Sjedinjenih Država. Prvi put sustav je upotrijebljen 2011. godine. Dizajniran je za zaustavljanje raketa i topništva kratkog dometa poput onih ispaljenih iz Irana. Iron Dome oslanja se na sistem radara i analize kako bi utvrdio je li dolazna raketa prijetnja, pucajući presretačem samo ako dolazna raketa ide prema naseljenom području ili važnom objektu, piše Večernji list

Presretači koji vertikalno pucaju iz mobilnih jedinica ili sa statičnog mjesta lansiranja dizajnirani su da detoniraju dolaznu raketu proizvodeći eksplozije na nebu, piše Washington Post. 

Odbrambeni dužnosnici isticali su ranije da se hardver nije promijenio od kada je sustav prvi put postavljen, ali da su promjene softvera učinile sustav sposobnijim tijekom godina. 



Izraelski dužnosnici i vojne firme kažu da je sistem svih ovih godina zaustavio hiljade raketa i projektile neprijateljskog topništva da ne pogode ciljane mete, s uspjehom većim od 90 posto. Međutim, neki odbrambeni analitičari dovode u pitanje te brojke, tvrdeći da su izraelske brojke za uspješno presretanje nepouzdane i da su se skupine, uključujući Hamas i Islamski džihad, koje su gađale rakete i topništvo iz Gaze, prilagodile tom sustavu.




Inače, Izrael je prije nekoliko dana prvi put upotrijebio i pomorski sistav proturaketne obrane kako bi oborio bespilotnu letjelicu koja se približavala iz Crvenog mora i zbog koje su se oglasile sirene u lučnom gradu Eilatu, objavila je vojska u utorak. Eilat je česta meta napada proiranskih hutista iz Jemena, koji napade izvode kako bi podržali Hamas, palestinsku islamističku organizaciju koja upravlja Gazom i koju također podupire Teheran.

Izrael je rasporedio raketne korvete u Crvenom moru nakon izbijanja rata u Gazi, rekla je vojska. Jedna od njih je oborila dron novim sustavom nazvanim C-Dome. "Preko noći, raketna korveta Izraelskih obrambenih snaga klase Sa‘ar 6 je po prvi put uspješno presrela bespilotnu letjelicu koja se približavala s istoka i ušla u područje Akapskog zaljeva", objavila je vojska.

C-Dome, prema izraelskoj odbrambenoj firmi Rafael, koristi iste projektile presretače kao i takozvana Željezna kupola, izraelski protuzračni obrambeni sustav na kopnu, koji služi za obranu od dronova i raketa manjeg dometa. Sustav nadopunjuje višeslojnu izraelsku protuzračnu obranu, koja, među ostalim, koristi i rakete Arrow-3, dizajnirane da presreću balističke projektile izvan Zemljine atmosfere.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.