21.1.2024. 10:57
1
Rusija tvrdi: NATO se neopozivo i konačno vratio u Hladni rat
Opseg vježbi NATO-a Steadfast Defender 2024 označava "neopozivi povratak" Saveza shemama Hladnog rata, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško državnoj novinskoj agenciji RIA u nedjelju, prenosi Dnevni avaz.

NATO je u četvrtak saopćio da pokreće svoje najveće vježbe od Hladnog rata u kojima sudjeluje oko 90.000 vojnika, kako bi američke postrojbe mogle ojačati evropske saveznike u zemljama koje graniče s Rusijom i na istočnom krilu saveza ako bi se rasplamsao sukob s "gotovo jednakim" protivnikom.

- Te su vježbe još jedan element hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije. Vježbe takvih razmjera... označavaju konačni i neopozivi povratak NATO-a shemama Hladnog rata, kada se proces vojnog planiranja, resursi i infrastruktura pripremaju za sukob s Rusijom - rekao je Gruško za RIA-u, prenosi Avaz.

NATO u svojem saopćenju nije poimence spomenuo Rusiju. Ali njegov glavni strateški dokument identificira Rusiju kao najznačajniju i izravnu prijetnju sigurnosti članica NATO-a. Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. za koju su Kijev i njegovi zapadni saveznici rekli da je neisprovocirano imperijalističko otimanje zemlje.

Moskva i njen glavni diplomat, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov od tada su često optuživali "kolektivni Zapad" da vodi "hibridni rat" protiv Rusije podupirući Ukrajinu finansijskom i vojnom pomoći.

(Sead M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.