5.2.2024. 13:42
0
Zelenski zatražio produžetak vanrednog stanja i opće mobilizacije
FOTO: AP
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podnio je prijedlog ukrajinskom parlamentu za produženje vanrednog stanja i opće mobilizacije za još 90 dana, prenosi Guardian.

Zelenski je prvi put proglasio vanredno stanje i opću mobilizaciju 24. februara 2022., kada je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu, te da je od tada ta mjera više puta produžavana.

Ukrajinski parlament je prethodno produžio vanredno stanje i mobilizaciju od novembra 2023. do 14. februara 2024. Godine. Prijedlogom Zelenskog bi se dvije mjere produžile do 14. maja.

Poslanik Yaroslav Zhelezniak rekao je da će ovo biti 10. glasanje parlamenta o vanrednom stanju od početka rata.

Prema vanrednom stanju, ukrajinskim muškarcima starosti između 18 i 60 godina, uz neke izuzetke, nije dozvoljeno da napuste zemlju jer mogu biti pozvani na služenje vojnog roka.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.