18.2.2024. 14:14
0
Kakav potez: Danska namjerava poslati svu vojnu artiljeriju Ukrajini
Danska premijerka Mette Frederiksen danas je najavila da će Danska poslati svu svoju artiljeriju u Ukrajinu i pozvala evropske države da opskrbe ukrajinske oružane snage streljivom i protuzračnim odbrambenim sistemima, jer im "sada više trebaju", javlja Euromaidan Press.

Govoreći na marginama sigurnosnog samita u Münchenu, premijerka Danske se požalila da "nema dovoljno osjećaja za hitnost" u u raspravama na samitu u vezi s transferom oružja, koje je Ukrajini "potrebno odmah".

Frederiksen je rekao da evropski zvaničnici često ističu probleme u proizvodnji kao glavnu prepreku povećanju opskrbe te sada otvaraju nova obrambene kompanije za buduće potrebe.

"No, Ukrajina nas upravo sada traži artiljeriju i streljivo. I zato mi je žao, prijatelji, ali u Evropi ima vojne opreme. To nije samo stvar proizvodnje. Imamo oruža, imamo streljiva i sistema protivzračne odbrane. Oni moraju biti poslani Ukrajini", rekla je Frederiksen.

Frederiksen je također rekla da, bez obzira na to što se trenutno događa u SAD-u, Evropa mora preuzeti odgovornost za svoju sigurnost: "Moramo učiniti više."

Američki Senat je nedavno, podsjetimo, izglasao zakon o inostranoj pomoći, uključujući 60 milijardi dolara za Ukrajinu. Ipak, republikanci u Kongresu odbili su odobriti dodatna sredstva i odgodili zasjedanje zbog najavljenih praznika do kraja februara.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.