27.2.2024. 17:29
0
Rusija zauzela selo u blizini Avdijevke
Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u utorak da su njegove snage dodatno napredovale u istočnoj Ukrajini preuzimajući kontrolu nad selom Severne u blizini Avdijevke, ukrajinskog grada koji je Rusija zauzela u ovom mjesecu.

Ministarstvo je navelo u saopćenju da su njegove snage zauzele Severne, "preuzele povoljnije linije i položaje" i udarile na koncentracije ukrajinskog ljudstva i opreme u blizini tri ostala naselja.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti tvrdnje o stanju na bojnom polju.

Zauzimanje Avdijevke nakon višemjesečnih borbi najznačajniji je dobitak Rusije otkako je zauzela razrušeni grad Bahmut prošlog maja.

Ministarstvo odbrane je saopćilo da su ruske snage uništile i tenk Abrams koji su isporučile Sjedinjene Države.

Ruski zvaničnici u Ukrajini javili su o tom incidentu dan ranije, navodeći da je to prvi pogodak te vrste otkako je Washington započeo isporuku Abramsa Ukrajini prošlog septembra.

Nakon velikih uspjeha u potiskivanju ruske vojske 2022. godine, Ukrajina je pretrpjela nedavne neuspjehe na istočnim ratištima, a njeni generali se žale na nedostatak oružja i municije. Rusija kontroliše nešto manje od petine međunarodno priznate teritorije Ukrajine.

Ukrajinska vojska je u ponedjeljak potvrdila povlačenje iz sela Lastohine u blizini Avdijevke, navodeći da će joj taj potez pomoći da zaustavi napredovanje ruskih snaga prema zapadu.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.