16.3.2024. 21:17
0
Izbori u Rusiji: Prijavljene prevare, manipulacije i prijetnje Putinovim protivnicima
FOTO: EPA
U Rusiji su u subotu nastavljeni predsjednički izbori u sjeni rata u Ukrajini i isključene opozicije te uz prijetnje Putinovim protivnicima, prenosi Hina.

Do poslijepodneva drugog od tri dana glasanja, odziv birača bio je veći od 50 posto, po centralnoj izbornoj komisiji. Međutim, promatrači su ukazali na dokaze o prevarama i manipulacijama. Na državne službenike se na primjer vrši pritisak da masovno glasaju. Stotine preduzeća objavile su na društvenim mrežama skupne fotografije svojih zaposlenika ispred birališta. Putinovi protivnici, prije planiranog protesta u nedjelju, rekli su da su dobili prijeteće poruke. Građani koji bi mogli podržati protest dobili su upozorenja na mobitelima.

"Neovisno o tome što podržavate ideje ekstremističkih organizacija, sretni smo što ćete glasati u Moskvi", glasi jedna takva poruka, po portalu Meduzi. Građane se pozivalo također da sudjeluju na izborima "mirno" i "bez redova i provokacija". Ne zna se ko stoji iza tih poruka na Telegramu i Signalu niti kako su birani primatelji. Ruski opozicioni aktivisti pozvali su ljude da se okupe na svojim biralištima u nedjelju u podne.

Do 16 sati u Moskvi je glasalo više od polovine birača, rekao je zamjenik predsjednika izborne komisije Nikolaj Bulajev, a prenio Interfax.

Velik pritisak vrši se i na Ukrajince na okupiranim područjima Ukrajine da glasaju, što međunarodno pravo ne priznaje. Glasanje traje do nedjelje navečer. Očekuje se da će ruski predsjednik Vladimir Putin dobiti peti mandat. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.