19.3.2024. 18:43
0
Netanyahu odbio Bidenovu molbu: Izrael će napasti posljednje utočište miliona Palestinaca
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je molbu američkog predsjednika Joea Bidena da odustane od planiranog kopnenog napada na Rafah, posljednje utočište za više od milion raseljenih u Gazi, ali i grada za koji Izrael smatra da je zaklon i borcima Hamasa.

Netanyahu je danas zastupnicima u parlamentu rekao da je "potpuno jasno dao do znanja američkom predsjedniku da je Izrael odlučan završiti eliminaciju Hamasovih brigada u Rafahu" te da se to "jedino može učiniti tako da se uđe na taj teren".

Dvojica čelnika razgovarali su jučer, a savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da Washington kopneni napad smatra "greškom", te da vjeruje da Izrael može ostvariti svoje vojne ciljeve na drugi način, prenosi Hina.


Netanyahu je potvrdio da postoji neslaganje s Amerikancima oko potrebe da se uđe u Rafah, ali ne oko potrebe da se eliminiše Hamas, dodavši da ne vidi način kako eliminisati Hamas bez uništenja preostalih bataljona.

Washington je pokrenuo novu diplomatsku inicijativu za prekidom vatre kako bi se nakon skoro šest mjeseci oslobodili preostali taoci, njih više od 100, te kako bi se dostavila veća količina pomoći enklavi i spriječila glad.

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je novu posjetu Bliskom istoku, gdje bi se susreo s čelnicima Egipta i Saudijske Arabije i razgovarao o "pravoj arhitekturi za trajan mir".

Blinken za sada nije spomenuo da bi se mogao zaustaviti i u Izraelu, a izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da nisu obaviješteni da pripreme njegovu posjetu.

Prema Hamasovom ministarstvu zdravstva, u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze poginulo je gotovo 32.000 ljudi. Izrael osporava taj broj i upozorava da Hamas ne navodi broj poginulih boraca.

Rat je izbio nakon što je Hamas 7. oktobra izveo krvavi napad na sela i kibuce u južnom Izraelu i muzički festival te pobio oko 1.200 ljudi, a oteo 253.

U dva prekida vatre Hamas je pustio oko 100 talaca u zamjenu za nekoliko stotina Palestinaca iz izraelskih zatvora. Više od 100 talaca, među kojima 19 djevojaka i dvoje djece, i dalje je u zatočeništvu. Razni izvještaji govore da je 60 talaca ubijeno.

Pregovori o prekidu vatre bit će nastavljeni ove sedmice u Kataru. Prema informacijama, bit će razgovarano o šestosedmičnom primirju tokom kojeg bi Hamas pustio 40 talaca za nekoliko stotina palestinskih zatvorenika.

No, Hamas za sada ne prihvata privremeno primirje već traži širi plan za potpuno okončanje rata. U suprotnom, poručili su da neće pustiti taoce.

Izrael posljednjih sedmica vrši precizne napade na vođe tog pokreta. SAD su potvrdile da je tokom noći Izrael likvidirao Marwana Issu, zamjenika komandanta vojnog krila Hamasa u Pojasu Gaze.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.