8.4.2024. 20:04
0
Izrael odredio datum invazije na Rafah
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da je određen datum za izraelsku invaziju na Rafah, posljednje utočište u Gazi za raseljene Palestince, dok se u Kairu održava novi krug pregovora o prekidu vatre.

“Danas sam dobio detaljan izvještaj o razgovorima u Kairu, neprestano radimo na postizanju naših ciljeva, a prije svega na oslobađanju svih naših talaca i postizanju potpune pobjede nad Hamasom”, rekao je Netanyahu.

“Ova pobjeda zahtijeva ulazak u Rafah i eliminaciju tamošnjih terorističkih bataljuna. To će se dogoditi – datum je određen”, rekao je.

Netanyahuova izjava uslijedila je nedugo nakon što su desničarske ekstremističke frakcije u koalicijskoj vladi izvršile pritisak da se rat u Gazi nastavi.

“Ako premijer odluči okončati rat bez šireg napada na Rafah kako bi odlučno porazio Hamas, neće imati mandat da ostane premijer”, napisao je ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir na platformi X u ponedjeljak.

Ministar financija Bezalel Smotrich iz radikalno desne stranke Vjerski cionizam pozvao je u priopćenju na hitni sastanak izraelskog ratnog kabineta, “povodom izvješća o kraju rata”.

Unatoč žestokom međunarodnom protivljenju, Izrael je sedmicama govorio da planira kopnenu invaziju na grad Rafah na jugu Gaze, gdje se više od milion Palestinaca sklonilo od borbi u drugim dijelovima enklave.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.