24.4.2017. 18:50
1
Upravni odbor: Drastičan pad prihoda BHRT-u, kršenje Zakona o RTV sistemu
Upravni odbor BHRT-a na današnjoj hitnoj sjednici razmatrao je drastičan pad prihoda ove medijske kuće zbog kršenja Zakona o javnom RTV sistemu BiH, odnosno odredbe o raspodjeli prihoda od RTV takse, saopćio je taj upravni odbor.
Upravni odbor zatražio je hitne sastanke s predstavnicima Vijeća ministara BiH i kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine radi nalaženja konkretnih rješenja koja će osigurati opstanak Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Također, zatraženo je da menadžment BHRT-a u direktnim kontaktima s entitetskim servisima u narednih 30 dana pokuša riješiti međusobna potraživanja. U protivnom, menadžment BHRT-a će biti primoran da zatraži od nadležnih sudova donošenje privremene mjere kako bi spriječili FTV i RTRS da nezakonito zadržavaju prihod od RTV takse koji pripada BHRT-u, navedeno je u saopćenju.

Upravni odbor BHRT-a poziva sve subjekte javnog emitovanja u BiH na poštovanje Zakona o javnom RTV sistemu BiH na način da se sav prihod od takse uplaćuje na jedinstven račun, a ne, kao do sada, na račune entitetskih servisa, čime se krši član 23. Zakona.

U kakvoj je situaciji BHRT, najbolje pokazuje podatak da je do polovine aprila putem BH Telecoma uplaćeno 57.000 KM, a od Telekoma RS 60.000. To je za oko 200.000 KM manje u odnosu na mart ove godine. Istovremeno, FTV i RTRS i dalje zadržavaju sav prihod koji su naplatile njihove službe iako su po zakonu dužni 50 posto sredstava prebaciti BHRT-u.  

(Fena/Alen Avdić) 
1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.