1.1.2024. 18:23
0
Slovenačka televizija dobila novu "voditeljku", gledaoci zgroženi
FOTO: Screenshot
Slovenci su posljednjih dana poprilično zgroženi činjenicom da je umjetna inteligencija u ovoj zemlji naveliko počela mijenjati ljude.

Najdalje je u tome zasad otišao Mercator koji je pravu TV voditeljku od krvi i mesa na svom kanalu M Soseska zamijenio digitalnom.

Tamo gledaoce tako dočekuje Ota R. Merc čije je ime anagram od riječi Mercator te gledaoce informiše o svim novostima. Ovaj potez Mercatora izazvao je negodovanje brojnih Slovenaca, između ostaloga i novinarke Miše Margan, piše žurnal 24.

"Gledam film i odjednom se na ekranu pojavi Ota R. Merc, digitalna umjetna voditeljka koja govori neke bla bla poruke bez trunke empatije i emocija. Objesila mi se vilica, i to ne zbog reklame jer se uopšte ne sjećam šta je govorila nego zbog činjenice da nam naš "najdraži susjed" nudi zastrašujući pogled u budućnost. Budućnost u kojoj više nećemo trebati TV voditelje, doktore, učitelje... već će sve to biti ‘umjetno inteligentni ljudi‘. I onda se pitam je li ljudskost još potrebna ovom svijetu", napisala je Margan.

U nastavku su prenijeli i pojašnjenje Mercatora.

"Mi u Mercatoru smo inovatori. Prvi smo uveli TikTok blagajne, među prvima smo ponudili automatske blagajne, a kao inovatori rado iskušavamo nove tehnologije i pristupe. To vrijedi i za upotrebu umjetne inteligencije koju testiramo ili za interpretaciju podataka na temelju kojih možemo donositi bolje poslovne odluke ili je testiramo u drugim područjima, kao što je to komunikacija", kazali su.

Dodali su kako digitalna voditeljka Ota služi za prenošenje klasičnih korporativnih poruka na sedmičnom nivou.

"Budući da se radi o sedmičnom sadržaju, klasična produkcija ovakvog formata bila bi vremenski i troškovno veoma zahtjevna, no u brzoj i agilnoj kreaciji pomaže nam umjetna inteligencija", naveli su u Mercatoru te svoj potez ocijenili hrabrim.

(Erna H.) 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.