9.2.2024. 14:20
0
Pogledajte dokumentarac 'Olimpijada u Sarajevu'
FOTO: Ilustracija
Federalna televizija krajem prošle i početkom ove godine realizovala je dokumentarni film o nezaboravnoj Sarajevskoj olimpijadi, autora Muhameda Bikića.

Dokumentarni film "Olimpijada u Sarajevu" (urednik Namik Kabil, producent Edin Lonić, snimatelj Aziz Čeho, ton Boris Kragulj, svijetlo Elvedin Hamzić, montaža Jasmin Nalo, špica Adnan Dedić, narator Jasminka Šipka...) sniman je na autentičnim lokacijama bh. prijestonice i olimpijskih borilišta.

U filmu učestvuju sportisti-olimpijci i sportski djelatnici, novinari, umjetnici koji su se prisjetili tih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Kroz anegdote, bilo je i pjesme, a legendarni Čola kao Vučko ekskluzivno nam je zapjevao kao nekada...

Bilo je i suza, na spomen velikog prijatelja grada Sarajeva i BiH, nekadašnjeg predsjednika MOK-a Juana Antonia Samarancha, koji se također posthumno pojavljuje u filmu, kao i predsjednik organizacionog odbora ZOI 1984 Branko Mikulić i nekadašnji predsjednik MOK-a Lord Michael Killanin.

U filmu govore učesnici - olimpijci Sanda Dubravčić, Bojan Križaj, Bibija Kerla, Tomislav Lopatić i Jure Franko, generalni sekretar Ahmed Karabegović, učesnica ceremonije otvaranja Meliha Šarac, direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić, nositelj olimpijskog plamena Adnan Dizdar, reditelj TV prenosa Slaviša Mašić, novinari Nikola Bilić i Stjepan Kljuić, i umjetnici Zdravko Čolić i Zenit Đozić - kaže Bikić.



Dokumentarni film "Olimpijada u Sarajevu" premijerno je prikazan sinoć u programu Federalne televizije, na 40. godišnjicu Olimpijade.

(Erna H.) 

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.