15.8.2017. 11:15
3
Novi broj jedan svjetskog tenisa: Moramo promijeniti sistem bodovanja
Niko više ne može zaustaviti Rafaela Nadala na putu prema vrhu ATP liste. Legendarni Španjolac će nakon tri godine od ponedjeljka opet biti najbolji teniser svijeta zahvaljujući ozljedama svih konkurenata.


Dok se Andy Murray, Novak Đoković, Stan Wawrinka i Roger Federer oporavljaju, Nadal jedini iz svjetskog vrha ovog tjedna nastupa na turniru u Cincinnatiju i time je osigurao prvo mjesto. 

Prošlo je devet godina otkako je Nadal prvi put zasjeo na vrh, gdje je ukupno proveo 141 sedmicu, a posljednji put je prvo mjesto držao 6. jula 2014. godine. Danas mu je 31 godina i na korak je do neočekivanog trećeg povratka na tron. No, ipak smatra da postojeći sustav bodovanja nije najpošteniji. 

"Roger ima 35-36 godina, ja 31, Wawrinka 32, a Novak 30. Nemamo više 21, 22 godine. Generacije prije nas su u tim godinama odlazile u mirovinu. Ranije sam govorio da ovaj raspored ne funkcionira, treba ga promijeniti, moramo imati dvogodišnji sistem bodovanja",
rekao je Nadal uoči prvog meča u Cincinnatiju. 

"Treba uvesti dvogodišnji, a ne jednogodišnji sistem bodovanja u kojem nemate vremena za odmor jer morate pobjeđivati kako biste zadržali dobar renking. To bi zaštitilo igrače kojima trebaju periodi za odmor. Da ste na Federerovom, Novakovom ili Andyjevom mjestu... mi uspijevamo nakon povratka dobiti puno mečeva i možemo nešto postići. Ali općenito, s godinama poblemi s ozljedama ne pomažu. Raspored turnira je isti, samo neki teniseri danas igraju duže, a kako starimo, treba nam vrijeme za odmor, i fizički i mentalni"
, rekao je Nadal, prenosi Index.

(Amila Alijagić)

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.