28.8.2023. 13:06
0
Trofej US Opena čeka novog vlasnika: Svi priželjkuju novi susret Đokovića i Alkaraza
Branilac titule je najveća mlada nada tenisa, Španac Alkaraz

Posljednji Gren slem sezone, US Open, počinje, a mnogi se pitaju šta očekivati od ovog turnira. US Open često zna da iznenadi sa svojim osvajačima i da pruži priliku nekim autsajderima da se popnu na tron.

Nova era
Postoje brojni slučajevi kada su teniseri osvojili samo jedan trofej na gren slemovima i najčešće on bi dolazio sa centralnog terena „Arthur Ashe“ u Njujorku. Najbolji primjeri toga su dva igrača iz vrha tenisa – Martin Del Potro i Dominik Tim (Thiem), koji su u svojim, povredama unakaženim, karijerama samo dizali pehar na tlu SAD.

Branilac titule na US Openu je najveća mlada nada desetljećima unazad, Karlos Alkaraz (Carlos Alcaraz). Mladi Španac se praktično prošetao do svog prvog gren slema u karijeri, ponajviše jer na turniru nije bilo njegovog najvećeg rivala, Novaka Đokovića.

U finalu je savladao još jednog mladog tenisera, Kaspera Ruda (Casper Ruud), ali je isto tako u finalu pokazao i da mu nema ravnog među igračima njegove ere i da će, po odlasku Đokovića, najveći broj trofeja s gren slemova završavati u njegovim rukama.

Bez predaje
Međutim, Alkaraz nije jedini favorit za osvajanje. Pa ko bi normalan ignorirao Novaka Đokovića, po mnogima najboljeg tenisera svih vremena, koji je Španca prije samo nekoliko dana u meču godine savladao u finalu Sinsinatija. Osim toga, Đoković ima oči na svom 24. gren slemu u karijeri i povećavanju razlike između njega i Rafaela Nadala, a pogotovo se vidi da mu se igra na američkom tlu nakon dvogodišnje zabrane.

Ne smije se otpisati ni Danil Medvedev. Ruski teniser je prespavao dio sezone koji se igra na travnatim i zemljanim podlogama, baš kao što medvjed prespava zimski san tokom trajanja dijela, ali sad dolazi njegova jača strana – betonska podloga terena u Njujorku.

Bilo kako bilo, slijede dvije sedmice vrhunskog tenisa, a barem u „Velikoj jabuci“ iznenađenja ne bi trebala čuditi, prenosi Avaz.ba

(Mubina Lj.I.)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.