10.9.2023. 10:22
0
Coco Gauff nova kraljica New Yorka! Čestitali joj Obama, Clinton, Magic
FOTO: USA TODAY Sports
Coco Gauff, 19-godišnja američka teniserka, osvajačica je ovogodišnjeg US Opena, u sjajnom finalnom susretu pobijedila je Bjeloruskinju Arinu Sabalenku 2-6, 6-3, 6-2.

Osvojila je time Gauff premijernu Grand Slam titulu u karijeri, nakon što je prošle godine u Roland Garrosu po prvi puta igrala finale nekog Grand Slam turnira. Tada je izgubila meč od Ige Swiatek.

Sabalenka ostaje na jednom Grand Slam naslovu, slavila je početkom ove godine na Australian Openu.

Sabalenka je meč otvorila s dva dobivena gema u nizu, ali na identičan način je kontrirala Gauff. Kod 2-2 Sabalenka je zaigrala bez greške. Žestoko je napadala iz svih pozicija, minimalno je griješila i Amerikanka se u svemu nije snašla. Na brzinu je 25-godišnja Bjeloruskinja osvojila četiri gema u nizu i time dobila prvi set sa 6-2.

Na samom startu drugog seta Sabalenka je imala dvije break lopte za nastavak svog niza. No, Gauff se izvukla iz te situacije i to je bio trenutak kada se meč okrenuo.

Uz gromoglasnu podršku s tribina Gauff je preuzela kontrolu meča. Fantastično se kretala i branila od napada suparnice što je počelo tjerati Sabalenku na sve veći rizik i veći broj pogrešaka.

Kod 2-1 je Gauff napravila break i potom odjurila do osvajanja seta i izjednačenja na 1-1, a na tom valu je nastavila igrati i u trećoj dionici u kojoj je povela 4-0. Premda Sabalenka nije loše igrala na startu odlučujućeg seta ipak je bila stalno korak iza suparnice. Uspjela se druga nositeljica vratiti do 2-4, ali bez snage je ostala u idućem gemu kada je Gauff došla do novog breaka za 5-2.

Samouvjereno i bez greške odradila je Gauff posljednji gem meča i potom proslavila najveću pobjedu u karijeri zajedno s tisućama svojih navijača.

Službena stranica US Opena na Facebooku je podijelila samo djelić čestitara koji su na društvenim mrežama odali priznanje mladoj Amerikanki. Bivši teniseri Andy Roddick i James Blake, NBA ekipa Miami Heata, bivši predsjednici SAD-a Bill Clinton i Barack Obama, te slavni košarkaš Magic Johnson samo su neki od njih…

Nakon ranog ispadanja s Wimbledona pa zaključno s finalnim susretom na US Openu, Gauff je odigrala 19 mečeva te je u tom periodu ostvarila omjer 18-1, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.