22.7.2016. 12:06
0
Opera prodata Kinezima
Norveški softver gigant Opera kupljen je od strane kineskog kozorcijuma za 600 miliona dolara.
Pored Opera veb pretraživača za mobilne i desktop platforme, Opera će ustupiti svoje tehnologije iz oblasti privatnosti i performansi, kao i niz licenci vezanih za ime kompanije. Oglašivačka grana kompanije će ostati u norveškom vlasništvu i nastaviti poslovanje pod drugačijim imenom.

Opera desktop pretraživač kreiran 1995. godine je peti najpopularniji sa udjelom na tržištu  od oko 1.9 odsto, ali drži respektabilnih deset procenata na mobilnom tržištu . Kompanija je od ulaska na mobilno tržište naročito inovativna  i prva je u svojim proizvodima predstavila blokiranje reklama, kompresiju video sadržaja i opcije za privatnost poput VPN-a. Procjenjuje se da Opera Mini, najpopularniji proizvod ove kompanije namjenjen korisnicima sa malim brzinama internet protoka, ima preko 170 miliona korisnika u Jugoistočnoj Aziji.

Kineski konzorcijum sastavljen je od poznatih kompanija iz oblasti interneta, među kojima je Quihoo 360, u Kini poznat po sigurnosnim softverskim rješenjima i Kunlun u čijem je vlasništvu 1mobile prodavnica android aplikacija.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.