15.9.2023. 18:12
0
EU kaznila TikTok s 345 miliona eura
FOTO: Ilustracija
TikTok je kažnjen s 345 miliona eura zbog kršenja Zakona o privatnosti u vezi s obradom ličnih podataka djece u Evropskoj uniji, saopćio je danas vodeći regulator u Evropskoj uniji.

Platforma za kratke videozapise u kineskom vlasništvu, čija je popularnost brzo rasla kod tinejdžera širom svijeta, prekršila je niz zakona EU o privatnosti između 31. jula 2020. i 31. decembra 2020., objavila je saopćenjem irska Komisija za zaštitu podataka (DPC).

Ovo je prvi put da je DPC, vodeći regulator u EU za puno važnih globalnih tehnoloških kompanija, kaznio TikTok u vlasništvu ByteDancea.

Brojne globalne kompanije odabrale su Irsku za regionalno središte pa je DPC jedan od ključnih regulatora.

Glasnogovornik TikToka objavio je da se ne slaže s odlukom, posebno s visinom novčane kazne, te da većina kritika više nije relevantna zbog mjera koje je TikTok uveo prije početka istrage DPC-a u septembru 2021.

DPC navodi da je, između ostalog, TikTok račune korisnika mlađih od 16 godina 2020. godine, prema zadanim postavkama stavio na "javno" te da TikTok nije provjerio je li korisnik zapravo roditelj ili skrbnik djeteta u slučaju povezivanja računa, prenosi Hina.

TikTok je u novembru 2020. dodao strožu roditeljsku kontrolu porodičnom uparivanju te je promijenio zadanu postavku za sve registrovane korisnike mlađe od 16 godina u "privatno" u januaru 2021.

TikTok je u petak rekao da planira dodatno ažurirati svoje postavke o privatnosti kako bi razlike između javnih i privatnih računa bile jasnije te da će privatni račun biti unaprijed odabrana postavka za nove korisnike od 16 do 17 godina kada se kasnije registruju za aplikaciju, što će uvesti već ovaj mjesec.

DPC je dao TikToku rok od 3 mjeseca za usklađivanje pravila sukladno odluci.

(Erna H.) 

EUTIKTOK
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.