8.6.2022. 11:59
Da li će Dodik i RS poštovati zakone koje je donio Christian Schmidt: Sve što radi je po nalogu Vučića. Primjenjivat će ih, vjerujte da hoće!
Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH), nametnuo je u utorak, 7. juna odluku kojom će se Centralnoj izbornoj komisiji BiH doznačiti 12,52 miliona maraka (oko 6,41 milion eura) za organizaciju oktobarskih općih izbora.

Naglasio je kako se njima "osiguravaju trajna i sistemska rješenja za automatsko i kontinuirano financiranje izbora kao i privremeno financiranje u situacijama kada budžet BiH ne bude usvojen u budućnosti".

"Odlukom nalažem da Centralna izborna komisija dobije iznos od 12,52 miliona maraka koji je inicijalno određen za pripremu i organizaciju izbora kao posebna alokacija. Ovim se ne isključuju daljnja izdvajanja koja bi mogla biti neophodna za održavanje izbora", naglasio je Schmidt na konferenciji za medije uoči sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH.

Schmidt je dodao da nije zadovoljan jer je morao donijeti ovu odluku, kojom se mijenja ona koju je jučer, 6. juna donijelo Vijeće ministara BiH "jer to pokazuje da političari koji su odgovorni za to nisu bili u stanju organizirati nešto što je samo po sebi proceduralna stvar".

Schmidt je naglasio da "svatko tko misli da može igrati političke igre s osnovnim zahtjevima demokracije mora biti odgovoran".

"Međunarodna zajednica će to pomno pratiti", istaknuo je Schmidt.

Oglasila se i Ambasada Sjedinjenih Država u BiH.

"Pozdravljamo današnju odluku visokog predstavnika Schmidta da zaštiti demokraciju u BiH tako što će CIK-u osigurati puni iznos sredstava potrebnih za organizaciju općih izbora 2. oktobra", saopćili su iz ove ambasade.


Ovo je drugi put da je Shmidt upotrijebio bonske ovlasti.Prethodno je Schmidt 12. aprila poništio primjenu Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u Republici Srpskoj (RS), do odluke Ustavnog suda BiH.

Danas smo o ovoj temi razgovarali sa sarajevskim profesorom Senadinom Lavićem. zanimalo nas je da li će i kada entitet RS-a početi primjenjivati zakone koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt?

Razgovor poslušajte u priloženom videu.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana