21.4.2022. 14:15
Zbog odluke Njemačke, vozači u BiH bi se uskoro mogli hvatati za glavu: Cijena na tržištu bi bila i preko 200 dolara po barelu
"Njemačka će prestati uvoziti naftu iz Rusije do kraja godine", rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock nakon sastanka s baltičkim kolegama, prenosi Reuters.

“Stoga ovdje kažem jasno i nedvosmisleno da Njemačka potpuno ukida uvoz ruske energije”, rekla je Baerbock.

“Do ljeta ćemo prepoloviti naftu i do kraja godine biti na 0, a onda slijedi plin, u ujedinjenom planu Europske unije jer je naš zajednički izlazak, potpuni izlazak Europske unije, naša zajednička snaga”, rekla je.

Podsjetimo, uvoz ruske nafte i plina već su obustavili SAD i Velika Britanija.

Koliko bi zabrana uvoza mogla pogoditi Njemačku i EU? "Ako se rafinerija u Schwedtu više ne snabdijeva ruskom naftom, veći dio istočne Njemačke više uopće neće biti u stanju funkcionirati", rekao je jedan poznavatelj situacije za dnevnik Handelsblatt. 

EU i ruska nafta

EU je 2019. četvrtinu svojih potreba za naftom podmirivala uvozom iz Rusije. Njemačka pokriva oko 36 posto energetskih potreba ruskom naftom, čime se pozicionira negdje u sredini na listi europskih zemalja koje uvoze naftu iz Rusije, piše Deutsche Welle.

Drugačije je na Malti, na Cipru i u Grčkoj. U Grčkoj ruska nafta čini više od polovine energetskog snabdijevanja, prema službenim europskim podacima. Na Malti i na Cipru potrošnja ruske nafte je više od 80 posto. Veliki dio uvoza energenata u ovim zemljama dolazi iz Rusije zbog geografske blizine. U najnovijim pregovorima o sankcijama na nivou EU, Mađarska, Njemačka i Austrija su se posebno ogradile od bojkota ruske nafte. Švedska, Danska i Finska također odbijaju poduzeti taj korak. 

Sve u svemu, u Europi je teoretski lakše zamijeniti naftu nego plin, jer se ona relativno lako utovara u tankere i trasportuje širom svijeta, kaže za DW Kai Eckert iz Europske energetske informacijske službe. Za razliku od plina (LNG), infrastruktura prijevoza nafte je već sad dostupna. Međutim, nafta bi u tom slučaju morala poskupjeti. 

Posljedice, naravno, i po BiH

Na posljedice ove odluke nedavno je u intervjuu za Source.ba portal upozoravao stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

"U slučaju eskalacije svega ovoga što se trenutno dešava u Ukrajini, a u slučaju nečega prema čemu Evropa ide, a to je zabrana uvoza nafte iz Ruske Federacije, cijena nafte će ići ka 200 dolara po barelu. To je vrlo realističan scenario. Ono što je oborilo cijenu nafte na tržištu sa 115, 120 dolara na 100, 105 dolara je oslobođanje naftnih rezervi SAD i EU. Treba znati da kada se kaže da se oslobađaju milioni litara i tone..To je opet sve kratkoročno, dakle ništa to nije dugoročno. Nisu to neke rezerve koje mogu trajati sedmicama i mjesecima. Mali je to oporavak i vrlo će se to vjerovatno uskoro vratiti ka nekih 110, 115 dolara, ali kažem, onaj crni scenario je eventualno zabrana uvoza nafte i tada će sigurno cijena ići preko 150 ili 200 dolara po barelu i samim tim, tu možemo očekivati na našim pumpama i preko 4 KM", kazao je Bečarević tada.

(A. Balićevac)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana