29.4.2022. 14:30
"Čitav saziv Vlade KS prati sve moje objave. Žalosno je da je Vijeće mladih KS puno praćenije na svim svojim platformama nego kompletna Vlada"
Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo (KS) donijelo je danas Rješenje kojim je dosadašnjem Vijeću mladih Kantona Sarajevo uskraćeno korištenje dijela naziva "Kanton Sarajevo".

Radi zaštite javnog interesa, ovo resorno ministarstvo je pokrenulo po službenoj dužnosti, skraćeni postupak preispitivanja zakonitosti i postojanja Udruženja "Vijeće mladih Kantona Sarajevo”.

Razlog tome su činjenice da su prema saznanjima ovog organa, iz članstva u ovom udruženju istupili Udruženje "Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo" i Udruženje "Vijeće mladih Općine Centar Sarajevo", kao i da je utvrđen i prestanak rada Udruženja “Vijeća mladih Općine Ilidža".

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS je, shodno utvrđenim činjenicama, ustanovilo da Vijeće mladih KS trenutno nema u svom sastavu dovoljan broj vijeća mladih općina Kantona Sarajevo da bi zakonito postojalo.

"Imajući u vidu da je ranije Vijeće mladih KS, nakon određenih promjena koje su uticale na njegov status, a ticale su se dovoljnog broja osnivača, tj. vijeća mladih općina KS, propustilo na vrijeme o svemu tome obavezno obavijestiti resorno ministarstvo, kao i da je na drugi način pokazalo nezainteresiranost po pitanjima interesa mladih i omladinskih udruženja preostalih u sastavu ovog vijeća, Ministarstvo je utvrdilo da više ne postoje uvjeti za korištenje dijela naziva ‘Kanton Sarajevo’ u nazivu Udruženja Vijeća mladih KS, kao i da dalje postojanje ovog vijeća u ovom statusu šteti ugledu Kantona Sarajevo",   navode iz ovog resornog ministarstva.

Ovim povodom smo danas razgovarali sa predsjednicom Vijeća mladih KS, Naidom Mehanović. 

"Kada govorimo o tome da li je Vijeće mladih KS legitimno ili ne, prije svega bi trebalo da se upitamo da li je Ministarstvo na čijem čelu stoji ministrica Nikolić ustavno ili ne. Nakon što dobijemo odgovor na to pitanje, mislim da bi bilo suvišno odgovarati na bilo koje drugo pitanje. Naime, Vijeće mladih KS kada je dobilo mogućnost, odnosno pravo korištenja naziva KS kao i grba KS davne 2013. godine i urađeno je u skladu sa Zakonom o mladima na nivou FBiH a samim tim je isto izglasala i Skupština KS koja jeste organ i ima pravo da oduzima prava uz opširnu dokumentaciju", kazala je ona na početku razgovora.

Kako kaže, ovdje se može vidjeti "poigravanje sa masom koju pokušava da uradi premijer Forto, iako na moju veliku žalost takvu osobu moram da nazovem premijerom, a i takvu ministricu ministricom." 

"Sa druge strane, odigrava se jedna druga igra za koju želim da skrenem pažnju javnosti a to je Nacrt zakona o visokom obrazovanju, koji nije prošao niti jednu zakonsku regulativu kada govorimo o javnom domenu. Danas je kolokvijalno rečeno 'gurnut' na Skupštinu KS pod tačkom 6, a prije toga nismo ni znali ko je činio komisiju, niti na koji način je formiran ustvari taj Nacrt zakona, koje je Vijeće mladih KS oborilo još u junu prošle godine i da se Forto kao i kompletna Vlada KS povukla, jer kad zbrojimo kompletnu Vladu, nemamo niti jednog pravnika. Vijeće mladih KS je puno praćenije na svim svojim platformama nego kompletna Vlada KS što je žalosno. Ne mogu da kažem da smo imali ikakvu mrlju, svi oni koji su nam se ikada obratili, mi smo odgovorili. Vijeće mladih KS ne mogu ukinuti i neće jedna ministrica Nikolić i da bi prevashodno trebala da poradi na odnosu prema svojim studentima, na svojoj matičnoj organizacionoj jedinici, jer mi svakodnevno dobijamo optužbe na njena vrijeđanja na predavanjima, maltretiranja studenata itd. Mi smo sada opet dobili osobu koja nije kompetentna za funkciju, ali je podobna, što rezultira ovim što trenutno gledamo u Kantonu Sarajevo", rekla je Mehanović.

Na pitanje da li njene kritike na račun Vlade KS putem društvenih mreža se mogu povezati sa ovom odlukom odgovara:

"Ja iskreno volim da kažem da čitav saziv Vlade KS prati sve moje objave, što vrlo često možemo da vidimo u njihovim izjavama koje daju nakon toga u javnom prostoru, što mi je jako drago s obzirom da su poručene njima. Ja sam sinoć dosta kritikovala rad same ministrice Nikolić, samog rektora Rifata Škrijelja, samog premijera Forte, tako da smatram da sve ovo što se danas dešavalo da je uveliko povezano sa mojim objavama koje su svima dostupne, te sa kritikom vezanom za rad Vlade."

(Ajdin Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana