31.5.2022. 16:10
Novica ili Toma Zdravković, Ibrahim Hadžibajrić, Kemal Monteno, Relja Bašić? "Slikara odmah poslati ponovo u likovnu školu. Kako su mogli ovo dopustiti"
Mural posvećen legendarnom generalu ARBIH Jovan Divjaku oslikan je Dječijoj kući na Grbavici.

Divjak je kao oficir štaba TO BIH na početku rata stao na stranu dobra. Kasnije je postao general ARBIH i pomoćnik Glavnog štaba ARBIH.

Nekadašnja zgrada Doma kulture "Boško Buha" tokom rata bila je devastirana. Prije tri godine obnovljena je ova ustanova i danas fasadu Dječije kuće krasi ovaj mural.

Bivši general Armije je preminuo u Sarajevu 8. aprila prošle godine, u 84. godini.

Iako rođen u Beogradu, s obzirom na to da mu je otac porijeklom iz Bosanske Krajine gdje je radio kao učitelj, Divjak se nacionalno izjašnjava kao Bosanac, što je u više navrata isticao u intervjuima za domaće i inostrane medije.

Generala Divjaka često se znalo sresti u šetnji Grbavicom kojom je prolazio na putu ka prostorijama Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" čiji je osnivač.

Od osnivanja, 1994. godine, Udruženje "Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak" pomaže djeci žrtava rata u BiH 1992-1995., djeci i mladima sa invaliditetom, talentovanima, djeci i mladima romske nacionalne manjine kao i onima u stanju socijalne potrebe da uspješno završe školovanje i postanu korisni članovi društva.

Izgled murala podijelio javnost

Međutim, dio javnosti smatra da mural na Grbavici nije ono što je zaslužio legendarni Jovan Divjak. 

Tako su se na društvenim mrežama pojavili komentari da Divjak uopšte ne liči na sebe na muralu, te da bi mural trebao predstavljati osobu koju odmah svi prepoznaju. Toma Zdravković, Novica Zdravković, Ljubiša Samardžić, Vlastimir Đuza Stoiljković, Ibrahim Hadžibajrić, Kemal Monteno, Relja Bašić...Samo su neke od osoba koje su Sarajlije prepoznale na muralu. 

Uporedili su ga sa poznatim pjevačima te načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem (Foto: Facebook)

Mnogi smatraju kako mural uopšte ne liči na Jovana Divjaka (Foto: Facebook)

mural-jovan-dovjak-komentari-2

Ekipa Source.ba portala je posjetila mural u sarajevskom naselju Grbavica, a u komentarima nam kažite na koga vama liči osoba sa murala.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana