6.5.2024. 17:34
Zabrinjavajuća sigurnosna situacija u Mostaru - "To su kriminalci koji ne vole ni BiH, ni Mostar i kojima nije stalo do mira na ovom području. Crvena linija u Mostaru je odavno pređena"
Posljednjih mjesec dana u Mostaru smo svjedoci raznih slučajeva, zbog čega su brojni građani grada na Neretvi zabrinuti za svoju sigurnost. Razni navijački napadi, upadi u domove sa vatrenim oružjem su samo neka od posljednjih događanja, a čini se da situacija postaje sve ozbiljnija.

Cijela situacija je eskalirala nakon što su navijači Veleža, popularni Red Army, oduzeli navijačke transparente navijačke grupe Ultras. Nakon nekog vremena, Ultrasi su odlučili da urade isto, pa su tako tokom noći upali naoružani u dom gdje su se nalazili navijački transparenti i obilježja Red Armyja i ukrali ih. Ovi slučajevi su dodatno podigli tenzije među navijačima obje skupine.

Ali, umjesto smirivanja situacije jutros se pojavila nova informacija da je na travnjak stadiona Rođeni u Mostaru uz pomoć drona prosuta nepoznata tekućina, koja je napravila vidna oštećenja na terenu. Sve se dogodilo u nedjelju, a dron koji kruži iznad stadiona, kao i oštećenja na “hibridu” primijetili su uposlenici kluba.



Sanel Kajan, Mostarac i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine FBiH, je za Source govorio o ovoj situaciji u Mostaru. Kajan je mišljenja da ovdje nije riječ o navijačima, već o kriminalcima kojima nije stalo do mira na ovom području.

"Ja sam proteklih dana bio van Mostara i van BiH. Mislio sam da će taj period možda biti vrijeme stišavanja jedne vrlo negativne situacije u mom Mostaru, ali nažalost, evo vrativši se u Mostar, vidio sam da nije tako, nego upravo suprotno. Nažalost, evo svjedočimo svakodnevnom dizanju tenzija u Mostaru, pri čemu, nažalost, moram kazati da u mnogome doprinose i portali, pod tim konkretno mislim na one portale koji se nalaze, ja bar mislim, na području Mostara i zapadne Hercegovine, a koji najčešće nemaju ni impressum, tu ne možete vidjeti ni ime urednika ni bilo kojeg novinara, ali nažalost možete pročitati mnogo vrlo negativnih tekstova koji, slobodno to mogu reći, šire mržnju, šire negativnosti, pa čak i dobrim dijelom pozivaju na agresiju. Ono što mogu prokomentarisati u ovoj situaciji je da smatram da nije riječ o navijačima, to moramo nazvati konkretnim i pravim imenom - riječ je o kriminalcima, vandalima, onima koji ne vole ni državu Bosnu i Hercegovinu ni Mostar, kojima nije stalo do mira na ovom području. Znate, upasti nekome u 3 sata poslije ponoći u kuću sa vatrenim oružjem nikako se ne može nazvati navijačkim takmičenjem ili kako to već oni zovu", kaže Kajan i dodaje:

"Ja smatram da MUP HNK i viši nivoi vlasti trebaju i moraju da se uključe u ovo jer čini mi se da lokalni nivo vlasti ne može riješiti ovu situaciju. Pa evo, ja i ovim putem pozivam ne samo MUP HNK nego i Federalni MUP, ali kažem i više organe vlasti da se aktivno uključe u smirivanje situacije u Mostaru jer to je prijeko potrebno stanovnicima Mostara. Možemo primijetiti da su oni uznemireni, posebno sada nakon ovoga, ako se uspostavi da je tačno da su korišteni dronovi iz kojih je sipana kiselina na objekte u istočnim mostarskim naseljima i po stadionu Rodjeni. To je onda zaista veliki alarm i mora se reagovati tim povodom."

Da li pod krinkom navijačkih sukoba stoji neka određena grupa ili politika kojoj je cilj da izazove sukobe i podigne tenziju u Mostaru, Kajan smatra da ništa nije isključeno, ali i da je crvena linija u Mostaru odavno pređena.

"U Mostaru i na jugu Bosne ništa nije isključeno. Ja opet ponavljam, ne smatram da je ovdje riječ o nekim navijačkim čarkama. To je davno prešlo te granice. Crvena linija, koja se u posljednje vrijeme često spominje u Mostaru, odavno je pređena. Ja ovo smatram jednim teškim kriminalnim djelom, smatram da je ovo napad na imovinu, na civilne objekte, i pozivam nadležne da hitno reaguju. Svjedoci smo da je prošlo mjesec dana od napada na mladiće u Stocu, da nema konkretnih rezultata. Prošlo je mnogo vremena od rušenja partizanskog groblja u Mostaru, napada u mostarskom naselju Donja Mahala i Bulevaru, te napada na učenike i profesore u jednoj školi u Šantićevoj ulici, a uvijek kažu da je istraga u tijeku. Do kada će više biti ta istraga u tijeku, zaista se moramo svi zapitati. Javnost traži konkretne odgovore i rezultate", govori Kajan.

Za kraj smo našeg sagovornika pitali kakav epilog ove situacije očekuje i da li će građani Mostara ikada dobiti odgovore ko stoji iza svih ovih djela?

"Nažalost, ja nisam optimista po pitanju ovoga. O tome svjedoče još uvijek otvoreni slučajevi koje sam pobrojao: napadi na civile, upadi na civilne objekte, vandaliziranje brojnih lokacija u samom gradu Mostaru i njegovoj okolini. Još uvijek su neodgovorena pitanja ko to napada i ruši u Mostaru, ko to uznemirava stanovnike Mostara, i zbog čega se to radi. Nije na meni i na građanima Mostara da istražuju i daju odgovore na ta pitanja. Zna se čiji je to posao, a čini mi se da oni čiji je to posao taj posao ne obavljaju dobro", zaključio je u razgovoru za naš portal Sanel Kajan.

(Aldin Barimac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana