3.6.2022. 16:45
Na Trebeviću više nećete moći obavljati vjerske obrede: "Islamofobija. Mi Bošnjaci ne treba da idemo gore, nadam se iskreno da će im propasti sezona"
Na jednom od omiljenih destinacija građana, Brusu na planini Trebević, postavljena je tabla s vrlo neobičnim natpisom.
Odnosi se na zabranu obavljanja vjerskih obreda, a napisana je na tri jezika – bosanskom, italijanskom i arapskom.

Podsjećamo, prije četiri mjeseca, bh. građanin Bajro Čavčić napisao je da je s prijateljima boravio na Trebeviću, te je dobio kaznu od policije jer su obavljali podne-namaz na ovom području.

“Policijski službenici su izdvojili mene i mog prijatelja Semira Vatrića prof. teologije. Pitali smo zašto nas legitimišete, na sta smo dobili veoma iznanđujući i bezobrazan odgovor: ‘Nepristojno ponašanje – Obavljanje namaza’ kao što stoji i u prekršajnom nalogu koji ćemo prikazati. Jedan od policijskih službenika je rekao da je to na njihovoj teritoriji zabranjeno”, napisao je tada Čavčić.

Kasnije se oglasila i policija Istočnog Sarajeva te su za medije naveli da su izdali prekršajni nalog izdat jer  su građani prijavili “da u mjestu Brus, opština Istočni Stari grad, više lica svojim ponašanjem uznemirava građane”.

“Licu inicijala B. Č. izdat je prekršajni nalog po članu 7 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske, a protiv lica S.V. će biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, budući da je vrijeđao jednog od građana, zbog počinjenog prekršaja iz člana 8 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske”, naveli su iz policije RS-a tada.

O postavljanju table na Brusu smo danas razgovarali upravo sa Bajrom.

"Ta tabla je postavljena sigurno prije četiri mjeseca. Dakle, tabla je odavno tu, nisam se oglašavao po pitanju toga, to je sada valjda kako je sezona krenula pa je to neko objavio. Šta bih rekao..Islamofobija, ali po meni je ovo pozitivna stvar i nadam se iskreno da će im propasti sezona i da će ova medijska hajka biti na njihov račun. Svakako mi Bošnjaci ne treba gore da idemo. Naravno da se tabla odnosi na muslimane", kazao nam je Bajro Čavčić.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana