21.3.2024. 16:57
Kako je Ćiro uoči baraža protiv Portugala prozvao vlast u programu uživo BHT televizije: "Pa 'oćete li više platit ili nećete?"
Reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras igra svoju polufinalnu utakmicu baraža za plasman na Evropsko prvenstvo koje će se održati ove godine u junu u Njemačkoj.

Peti je ovo baraž za našu reprezentaciju, od čega smo četiri odigrali upravo za plasman na najbolju smotru evropskih reprezentacija.

Niti jednom nam taj baraž nije bio uspješan, pa i ne čudi da se do ovih kvalifikacija za EURO velikom broju bh. navijačima već na pomen te riječi želudac "okreće" naopačke.

Zašto do ovih kvalifikacija? Pa jer su najgore bile u historiji našeg "A" tima. U prilog navedenoj činjenici ide podatak da smo od početka do kraja kvalifikacija izmijenjali čak tri trenera. No, da ne mračimo previše...

Historija bh. baraža

Kad već pominjemo baraž, napravit ćemo osvrt na prethodna četiri. Krenut ćemo hronološki.

Prvi je bio protiv Portugala. Tada u javnosti objeručke prihvaćen kao historijski meč, jer smo u dvomeču odlučivali o svojoj sudbini. Naša reprezentacija nikada prije nije bila toliko blizu plasmana na veliko takmičenje. Mada je bilo utakmica gdje nas je jedna pobjeda faktički dijelila od plasmana. Naprimjer, pobjeda protiv Danske bi nas odvela na EURO 2004. godine u Portugalu, umjesto toga, remizirali smo na Koševu. Tu je bio i odlučujući meč za Mundijal u Njemačkoj 2006. godine protiv Srbije i Crne Gore na beogradskoj Marakani kada smo poraženi sa 1:0.

Da se vratimo na naš prvi baraž. Kako rekosmo, protivnik Portugal. Sa klupe nas je predvodio legendarni Miroslav Ćiro Blažević. U prvom meču poraženi u Lisabonu sa 1:0. Mnogi će se složiti - nezasluženo. Fulali smo nemoguće prilike. Okvir gola su pogađala čak tri igrača - Senijad Ibričić, Edin Džeko i Zlatan Muslimović, a na sve to, još je kriminalno sudio engleski sudac Martin Atkinson.



Ćiro će nekoliko godina nakon toga meča reći da su Portugalci kupili utakmicu protiv BiH.

"Da me neće možda uhapsiti? Ako imaju obraza, neka dođu i kažu mi u lice da nisu kupili", kazao je Ćiro tada.

U uzvratu smo poraženi identičnim rezultatom.

Zanimljiva situacija desila se u programu uživo BHT televizije uoči prvog meča protiv Portugalaca, a u glavnoj ulozi je bio selektor Ćiro. Naime, Blažević je "prozvao" vlast jer je postojalo obećanje da će oni platiti transport igrača do Portugala.

"Obećali su iz Vlade da će nam platiti avion za Portugal. Još ga uvijek nisu platili. Pa 'oćete li više platit' ili nećete? Nije da nam to treba. Ali treba nam njihova gesta. Ona bi nam puno značila, mojim momcima, kad bi znali da je taj vitalni dio države uz nas", kazao je legendarni Ćiro tada.

Drugi baraž smo igrali već nakon idućih kvalifikacija za veliko takmičenje. Riječ je bilo o Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini. To su iste one kvalifikacije kada smo nadigrali Francuze usred Pariza, a sudija sramnim dosuđenim penalom nas poslao u baraž gdje nas je opet čekao Portugal.

U prvom meču u Zenici 0:0, a u uzvratu prava rapsodija Portugala, izgubili smo sa čak 6:2.



Sa klupe je našu reprezentaciju predvodio Safet Sušić.

Treći baraž smo igrali za plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Taman kad smo pomislili hvala Bogu nije opet Portugal, treća sreća, sada il' nikada,  nezgodni Irci ugasiše ogromnu euforiju koja je vladala među navijačima, ali i igračima.

Sa klupe nas je predvodio Mehmed Meša Baždarević, a nakon 1:1 na Bilinom polju, u Dublinu smo poraženi sa 2:0. 

Četvrti baraž smo igrali za plasman na EURO. Iako su nam određene odluke UEFA-e pogodovale, a protivnici nisu bili sama krema evropskog fudbala, ni selektor Duško Bajević nas nije uspio odvesti na veliko takmičenje. Na Grbavici nas je nakon penala izbacila Sjeverna Irska u polufinalu baraža (nakon 90 minuta je bilo 1:1, u produžecima nije bilo pogodaka).

Euforije bez...

Inače, teško je ne sjetiti se atmosfere i groznice tih godina uoči reprezentativnih mečeva. Zastave i zastavice Bosne i Hercegovine na svakom ćošku grada, po automobilima, krovovima, balkonima. I to danima pred utakmicu. I vladala je, manje-više, slična atmosfera do prije nekoliko godina, kada je taj "plamen" jednostavno ugašen lošim rezultatima, nekim odlukama Fudbalskog saveza BiH, a nije baš da su i igrači "letjeli" po terenu...

Što se narodski kaže - ko zna zbog čega je to dobro. Možda bez nekih prevelikih očekivanja i euforije nas "Zmajevi" uspiju obradovati. A na kraju, bilo kako bilo, mi druge države ni reprezentacije nemamo. 

Treći susret sa Ukrajincima

Sa Ukrajinom smo igrali dva puta, i to u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru koje je održano krajem 2022. godine. Sa klupe je "Zmajeve" u oba meča predvodio bugarski trener Ivaylo Petev. 



U prvom meču na gostovanju u Ukrajini smo odigrali 1:1, iako je naša reprezentacija, po prikazanom na terenu, zaslužila i sva tri boda. U drugom meču smo u Zenici poraženi sa 2:0 u meču bez rezultatskog značaja jer smo već ranije izgubili i teoretske šanse za plasman.



Igrači na koje računaju selektori

Kada je riječ o spiskovima igrača na koje računaju selektori Savo Milošević, odnosno, Serhiy Rebrov.

Spisak Bosne i Hercegovine

Golmani: Ibrahim Šehić (Al Khaleej), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca)

Odbrana: Amar Dedić (RB Salzburg), Jusuf Gazibegović (Sturm), Eldar Čivić (Ferencvaros), Sead Kolašinac (Atalanta), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Adnan Kovačević (Rakow), Dennis Hadžikadunić (HSV), Renato Gojković (Orenburg), Nihad Mujakić (Ankaragucu)

Vezni red: Rade Krunić (Fenerbahce), Gojko Cimirot (Al Fayha), Ivan Bašić (Orenburg), Benjamin Tahirović (Ajax), Miralem Pjanić (Al Sharjah), Denis Huseinbašić (Koln), Haris Hajradinović (Kasimpasa) , Amar Rahmanović (Samara)

Napad: Edin Džeko (Fenerbahce), Ermedin Demirović (Augsburg), Haris Tabaković (Hertha), Nemanja Bilbija (Zrinjski), Said Hamulić (Lokomotiv Moskva), Smail Prevljak (Hertha), Dal Varešanović (Rizespor).

Spisak Ukrajine

Golmani: Andrey Lunin (Real Madrid), Anatoly Trubin (Benfica), Georgy Buschan (Dynamo Kiev)

Odbrana: Oleksandr Svatok (Dnepr-1), Denis Popov, Vladislav Dubinchak, Oleksandr Karavaev, Oleksandr Tymchik (svi Dynamo Kiev), Mykola Matvienko, Efim Konoplya, Valeriy Bondar (svi Shakhtar), Ilya Zabarny ( Bournemouth), Vitaly Mikolenko (Everton).

Vezni red: Oleksandr Pikhalyonok (Dnepr-1), Taras Stepanenko, Georgy Sudakov, Egor Nazarina, Oleksandr Zubkov (svi Shakhtar), Viktor Tsygankov (Girona), Ruslan Malinovsky (Genoa), Oleksandr Zinchenko (Arsenal), Mikhail Mudrik (Chelsea), Sergei Sidorchuk (Westerlo).

Napad: Daniil Sikan (Shakhtar), Artem Dovbik (Girona), Roman Yaremchuk (Valencia).

Teren malo "šaren"

Kada je riječ o pripremama za večerašnju utakmicu, portal Reprezentacija.ba piše da je teren malo "šaren" na oko zbog tretmana, ali u dobrom stanju. 

Teren Bilinog Polja malo šaren, ali u dobrom stanju! Zmajevi večeras u plavim dresovima
FOTO: Reprezentacija.ba
 
Utakmica počinje u 20:45 sati, karte su rasprodate već odavno, tako da nas očekuje spektakl. Nadamo se sa pozitivnim ishodom za našu reprezentaciju.

Pripremio: Ajdin Balićevac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana